Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Kapelconcert

30 maart | 20:00 - 21:00

€10

Voor het concert op 30 maart in de sfeervolle kapel van de Oude Kerk dompelen sopraan Anneke de Hoop en klavecinist/organist Bas de Vroome u in de sfeer van de Hollandse 17e eeuw met werken van uitsluitend Constantijn Huygens en Jan Pieterszoon Sweelinck. Binnen dit muzikale programma zal Raymond de Hoop deze avond als lector enkele psalmteksten voordragen.

De dichter, diplomaat, geleerde en componist Constantijn Huygens, ook bekend van zijn “Gebruyck en onghebruyck van ’t orgel”, liet zijn 39 Pathodia sacra et profana in 1647 drukken. Huygens was als amateur bescheiden genoeg om niet zijn naam op het titelblad te vermelden. In plaats daarvan staat er “Occupati” wat zo ongeveer betekent “van een drukbezet man”. Mogelijk wilde hij zich ook wat indekken tegen eventuele kritiek. Anneke de Hoop maakt voor deze avond een selectie uit de 20 Latijnse Psalmen en 19 Franse Airs en Italiaanse Arias. Bas de Vroome vult de het concert aan met ook wereldlijke en geestelijke werken van Sweelinck, de Amsterdamse Orpheus die zoveel betekent heeft voor de ontwikkeling van de Hollandse koraalmuziek.

Het concert begint om 20:00 uur. Om 19:30 uur is de zaal open en na afloop is er gelegenheid om met koffie na te praten met de musici. Door een beperkt aantal plaatsen gelieve te reserveren via secretarisskd@gmail.com, of via het contactformulier te vinden onder menu>contact. Kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.

Aanvullende informatie bij reserveringen: u kunt reserveren t/m vrijdag 29 maart, de dag voor het concert. Uw reservering is geldig tot 19:55, waarna uw plaats kan worden vrijgegeven aan concertbezoekers die vooraf geen plaats gereserveerd hebben.

 

PROGRAMMA

Jan Pieterszoon Sweelinck 1562-1621

Psalm 116

Constantijn Huygens 1596-1687

  • Domine, spes mea
  • Erravi, Domine
  • Laetatus sum

Jan Pieterszoon Sweelinck

Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’

Constantijn Huygens

  • Avertisti faciem
  • Multi dicunt animae meae

Jan Pieterszoon Sweelinck

Ballo del Granduca

Constantijn Huygens

  • Sospir, che dalbel petto
  • Già ti chiesi un sospir

Jan Pieterszoon Sweelinck

Onder een linde groen

Constantijn Huygens

  • Graves tesmoins de mes delices
  • Que ferons nous

Jan Pieterszoon Sweelinck

Malle Sijmen

 

MUSICI

Anneke de Hoop

Anneke de Hoop (1998), sopraan, begon op haar 10e jaar met zingen en volgde lessen bij Miranda van der Sterre en Wendy Roobol. In 2013, op 14 jarige leeftijd, werd ze aangenomen bij de Academie Muzikaal Talent in Utrecht met Charlotte Margiono als haar hoofdvakdocente. Momenteel studeert ze klassieke zang aan het conservatorium te Rotterdam bij Henk Neven. Anneke heeft meegedaan aan masterclasses van onder andere Margreet Honig en heeft deelgenomen aan het Prinses Christinaconcours waar zij de aanmoedigingsprijs ontving.

Anneke werkte samen met Arjan Breukhoven en zijn koren, en met het Midden Holland Symfonie Orkest. In de zomer van 2017 zong zij de rol van Novice in de opera Suor Angelica (Puccini). Ze geeft af en toe kleine concerten in Oudewater met Gerben Mourik die haar begeleidt op orgel en piano.

 

 

Bas de Vroome

Bas de Vroome (1962) studeerde vanaf 1974 bij Jacques van Oortmerssen en vanaf 1980 bij Piet Kee en Klaas Bolt orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Con­servatorium te Amsterdam waar hij in 1986 summa cum laude afstudeerde. Vervolgens studeerde hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Todd Fair en Arie Abbenes waar hij cumlaude afstudeerde. Hij won 8 eerste en tweede prijzen bij nationale en internationale orgel-concoursen o.a te De­venter, Nijmegen, St. Albans en Roeselare. In 1994 won hij het tweede internationale beiaardconcours te Groningen. Sindsdien jureert hij regel­matig bij concoursen.

Hij is beiaardier in Vlaardingen, Rijnsburg, Naaldwijk, Wateringen, De Lier en Spijkenisse. Bas de Vroome is als  organist verbonden aan de PKN te Delft en als zodanig hoofdorganist van de Oude en Nieuwe Kerk waar hij 4 fraaie historische orgels bespeelt. In de Nieuwe Kerk speelde hij bij de bijzettingen van ZKH Prins Claus, Prinses Juliana en Prins Bernhard en speelde hij de trouwdienst van Prins Friso en Prinses Mabel.

Sinds 1994 is Bas de Vroome samen met Ben van Oosten, AartBergwerff en Hayo Boerema verbonden als hoofdvakdocent orgel aan het Rotterdams Conservatorium waar hij ook de vakken vakdidaktiek en basso continuo geeft. Hij maakte 12 CD’s waaronder een integrale opname van de werken van Hugo Distler.

Recentelijk behaalde Bas de Vroome zijn Artist Diploma klavecimbel bij Fabio Bonizzoni aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Bas de Vroome is als adviseur verbonden aan de Stichting Kerkconcerten Delft.

Gegevens

Datum:
30 maart
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Kerkconcerten Delft

Locatie

Oude Kerk Delft
Heilige Geestkerkhof 25
Delft, Zuid-Holland 2611 HP Nederland
+ Google Maps