Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Kapelconcert

12 oktober | 20:00 - 21:00

€10

Oude Klaviermuziek in de Oude Kerk

Zaterdag 12 oktober geeft Bas de Vroome samen met de violiste Lianne Visser een concert in de kapel van de Oude Kerk waarbij Gotische muziek voor toetsen gespeeld wordt; muziek die dateert uit de tijd van de bouw van de kerk. De Oude Kerk is gebouwd van de 13e tot de 15e eeuw en natuurlijk klonk er in die tijd al muziek. Zeer bijzonder is de Estampie uit 1325 die dateert uit de Robertsbridge-Codex. Ook klinken er delen uit het Buxheimer Orgelbuch, een manuscript uit 1460/1470 dat in een kartuizer klooster in Duitsland gevonden werd met 256 originele composities en arrangementen.

De avond krijgt een groot contrast met composities van de titaan onder de componisten: Johann Sebastian Bach. Van hem speelt Lianne Visser delen uit de prachtige Tweede Partita voor viool solo en beide musici voeren de grote Sonate in c-moll BWV 1017 uit voor viool en obligaat klavecimbel.

 

PROGRAMMA

Gedetailleerde informatie over de programmering volgt z.s.m.

 

MUSICI

Lianne Visser

Lianne Visser (1995) is een gedreven violist, die graag grenzen verlegt en de horizon verbreedt. Ze studeerde klassiek viool op Codarts, hogeschool voor de kunsten te Rotterdam. Haar eindexamen-recital voor de Bachelor of Music behaalde ze cum laude. Momenteel doet ze haar eindonderzoek naar hoe een klassiek violist gebaat is bij jazz-improvisatie, en combineert ze dat met het halen van haar lesbevoegdheid. 

Ze begon haar vioollessen op 7­-jarige leeftijd bij Irina Podskrebko. Vanaf 13-jarige leeftijd vervolgde ze de vioollessen bij Gerrit van Putten – die haar tijdens haar atheneum coachte voor de vooropleiding. In de vooropleiding studeerde ze bij Natasja Morozova, waarna ze haar Bachelor of Music startte bij hoofdvakdocent Andràs Czifra. Ook volgde ze regelmatig lessen bij Benzion Shamir.

Tijdens haar bachelor vormde ze onder andere een pianotrio, een hoorntrio, een stijkkwartet (als altviolist) en een vioolduo; en volgde met in deze samenstellingen lessen bij respectievelijk Sander Sittig, Nancy Braithwaite, Gijs Kramers, Benzion Shamir en Andràs Czifra. Verder volgde ze orkestlessen bij Itamar Shimon en Letizia Sciarone. In orkestprojecten speelde ze onder andere met Yannick Nezet-Seguin, Holland Baroque onder leiding van Judith Steenbrink, Tim Kliphuis, Gordan Nikolic, Arie van Beek, Hans Leenders, Jaqcues van der Steen en Mark Warman (op het IFFR). Lianne volgde alvioollessen bij Karin Dolman, deed minors orkestdirectie bij Hans Leenders en volgt het educatieminor-traject. Tijdens de zomer van 2016 en 2017 was ze respectievelijk (vervangend) concertmeester en aanvoerder tweede violen in het Jong Metropole project van NJO, met dirigenten Jules Buckley en Christian Elsässer. Ook speelde ze improvisatie-solo’s in het Tim Kliphuis Orchestra-project van NJO. Verder remplaceerde ze herhaaldelijk bij het Metropole Orkest onder leiding van Vincent de Kort tijdens de Avond van de Filmmuziek in het Concertgebouw Amsterdam. Sinds 2015 werkt ze als violist voor het Ars Musica Orkest, en is ze actief als viooldocent en coach.

 Lianne speelt op een Paul Hilaire viool uit 1962, haar ter beschikking gesteld door het Gagliano Muziekinstrumentenfonds.

 

 

Bas de Vroome

Bas de Vroome (1962) studeerde vanaf 1974 bij Jacques van Oortmerssen en vanaf 1980 bij Piet Kee en Klaas Bolt orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Con­servatorium te Amsterdam waar hij in 1986 summa cum laude afstudeerde. Vervolgens studeerde hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Todd Fair en Arie Abbenes waar hij cumlaude afstudeerde. Hij won 8 eerste en tweede prijzen bij nationale en internationale orgel-concoursen o.a te De­venter, Nijmegen, St. Albans en Roeselare. In 1994 won hij het tweede internationale beiaardconcours te Groningen. Sindsdien jureert hij regel­matig bij concoursen.

Hij is beiaardier in Vlaardingen, Rijnsburg, Naaldwijk, Wateringen, De Lier en Spijkenisse. Bas de Vroome is als  organist verbonden aan de PKN te Delft en als zodanig hoofdorganist van de Oude en Nieuwe Kerk waar hij 4 fraaie historische orgels bespeelt. In de Nieuwe Kerk speelde hij bij de bijzettingen van ZKH Prins Claus, Prinses Juliana en Prins Bernhard en speelde hij de trouwdienst van Prins Friso en Prinses Mabel.

Sinds 1994 is Bas de Vroome samen met Ben van Oosten, AartBergwerff en Hayo Boerema verbonden als hoofdvakdocent orgel aan het Rotterdams Conservatorium waar hij ook de vakken vakdidaktiek en basso continuo geeft. Hij maakte 12 CD’s waaronder een integrale opname van de werken van Hugo Distler.

Recentelijk behaalde Bas de Vroome zijn Artist Diploma klavecimbel bij Fabio Bonizzoni aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Bas de Vroome is als adviseur verbonden aan de Stichting Kerkconcerten Delft.

 

AANVULLENDE INFORMATIE

Het concert begint om 20:00 uur. Om 19:30 uur is de zaal open en na afloop is er gelegenheid om met koffie na te praten met de musici. Door een beperkt aantal plaatsen gelieve te reserveren via secretarisskd@gmail.com, of via het contactformulier te vinden onder menu>contact. Kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.

Aanvullende informatie bij reserveringen: u kunt reserveren t/m vrijdag 11 oktober, de dag voor het concert. Uw reservering is geldig tot 19:55, waarna uw plaats kan worden vrijgegeven aan concertbezoekers die vooraf geen plaats gereserveerd hebben.

Gegevens

Datum:
12 oktober
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Kerkconcerten Delft

Locatie

Oude Kerk Delft
Heilige Geestkerkhof 25
Delft, Zuid-Holland 2611 HP Nederland
+ Google Maps