Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Orgelfietstocht

25 mei | 13:00 - 17:00

€10

Ontdek hieronder meer over de negende editie van de door Stichting Kerkconcerten georganiseerde orgelfietstocht.

ALGEMENE INFORMATIE

De jaarlijkse orgelfietstocht is dé gelegenheid bij uitstek om te genieten van een gevarieerd muziekprogramma met werken van o.a. Bach, Corelli, Vivaldi, Mendelssohn, Andriessen en Van Oortmerssen op meerdere locaties op fietsafstand van de Prinsenstad. De fietstocht dit jaar voert langs een tweetal plaatsen waarbij drie kerken bezocht zullen worden: de Sint-Bartholomeüskerk te Nootdorp, de Oude Kerk Voorburg en Église Française Voorburg. Musici dit jaar zijn: Bas de Vroome (Orgel) en Alba Conejo Mangas (Viool).

Reservering via secretarisskd@gmail.com, of via het contactformulier te vinden onder menu>contact. Vrienden van de Stichting Kerkconcerten Delft en kinderen t/m 12 jaar kunnen kosteloos deelnemen, maar een financiële bijdrage is altijd welkom.

Dit jaar ligt het vertrekpunt van de fietstocht op de Drogerij 115 te Den Hoorn, waar tevens voldoende parkeer gelegenheid is. Alhier zult u een programmaboekje ontvangen en nadere route informatie. Indien u het muziekprogramma van deze bijzondere dag wel wilt bij wonen maar om bepaalde redenen niet in staat bent om de route op de fiets af te leggen, dan kunt u zich vanaf dit vertrekpunt uiteraard met eigen vervoer naar de 3 eerder genoemde kerken begeven. Ongeacht het type vervoer, deelname geschiedt voor eigen risico. Stichting Kerkconcerten Delft is niet aansprakelijk enige voor enige schade, verlies of diefstal die een deelnemer mocht lijden als gevolg van deelname, tenzij deze schade het directe gevolg is van aan de organisator toe te rekenen opzet of grove schuld.

 

MUSICI

Alba Conejo Mangas

Alba Conejo Mangas, uit het Spaanse Las Palmas de Gran Canaria, begon haar muzikale loopbaan toen ze zeven jaar oud was. In 2014 startte ze met haar bachelor bij Codarts, Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam waar ze in juni hoopt af te studeren. Haar leermeesters zijn Andras Czifras, Goran Gribajcevic en Gordan Nikolic. Masterclasses volgde ze o.a. bij Svetoslav Koychev, Michael Thomas en Goncal Comellas. Sinds 2016 volgt Alba lessen op de barokviool bij Judith Steenbrink en Shunske Sato. In dit jaar kreeg ze een barokviool van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en in 2017 een klassieke viool van het Gagliano Instrumenten Fonds te leen. Alba is actief als viooldocent aan The American International School in Rotterdam.

 

 

 

 

 

Bas de Vroome

Bas de Vroome (1962) studeerde vanaf 1974 bij Jacques van Oortmerssen en vanaf 1980 bij Piet Kee en Klaas Bolt orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Con­servatorium te Amsterdam waar hij in 1986 summa cum laude afstudeerde. Vervolgens studeerde hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Todd Fair en Arie Abbenes waar hij cumlaude afstudeerde. Hij won 8 eerste en tweede prijzen bij nationale en internationale orgel-concoursen o.a te De­venter, Nijmegen, St. Albans en Roeselare. In 1994 won hij het tweede internationale beiaardconcours te Groningen. Sindsdien jureert hij regel­matig bij concoursen.

Hij is beiaardier in Vlaardingen, Rijnsburg, Naaldwijk, Wateringen, De Lier en Spijkenisse. Bas de Vroome is als  organist verbonden aan de PKN te Delft en als zodanig hoofdorganist van de Oude en Nieuwe Kerk waar hij 4 fraaie historische orgels bespeelt. In de Nieuwe Kerk speelde hij bij de bijzettingen van ZKH Prins Claus, Prinses Juliana en Prins Bernhard en speelde hij de trouwdienst van Prins Friso en Prinses Mabel.

Sinds 1994 is Bas de Vroome samen met Ben van Oosten, AartBergwerff en Hayo Boerema verbonden als hoofdvakdocent orgel aan het Rotterdams Conservatorium waar hij ook de vakken vakdidaktiek en basso continuo geeft. Hij maakte 12 CD’s waaronder een integrale opname van de werken van Hugo Distler.

Recentelijk behaalde Bas de Vroome zijn Artist Diploma klavecimbel bij Fabio Bonizzoni aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Bas de Vroome is als adviseur verbonden aan de Stichting Kerkconcerten Delft.

 

VOORGAANDE EDITIES

Om een impressie te krijgen van de jaarlijkse orgelfietstocht, lees hieronder meer over de 7e en 8e editie.

ORGELFIETSTOCHT 2018

Op zaterdag 10 mei 2018 voerde de jaarlijkse orgelfietstocht langs drie kerken in een tweetal plaatsen: Wateringen en Kwintsheul. Onder leiding van artistiek leider Bas de Vroome, en met medewerking van klarinettiste Marenka Brussee, genoot een grote groep muziekliefhebbers van werken van Bach, Mendelssohn, Stravinsky, Vierne, Franck, Saint-Saëns, Baermann en Rheinberger.

 

RK St. Jan de Doper Kerk

De eerste kerk waar de orgelfietstocht langs voerde was de RK St. Jan de Doper Kerk aan de Heerenstraat in Wateringen. Deze neogotische kerk is ontworpen door de bekende architect Margry en stamt uit 1900. In deze kerk staat een 3-klaviers Adema orgel uit 1901. Voor dit orgel maakte Adema gebruik van pijpwerk van een veel ouder orgel van Abraham Meere uit 1796.

Programma:

Louis Vierne (1870-1937)               Uit “24 Pièces en Style libre” opus 31:

 • Cortège
 • Berceuse

César Auguste Franck (1822-1890)

 • Prélude, Fugue et Variation opus 18

Camille Saint-Saëns (1835-1921)

 • Prélude et Fugue en mi bémol majeur opus 99/3

 

Protestantse Kerk Wateringen

Het programma werd vervolgd in de Protestantse Kerk van Wateringen, waar een bekend 2-klaviers concertinstrument staat van de firma Bätz-Witte. Dit orgel, met mechanische sleepladen, is door de jaren heen door meerdere orgelbouwers uitgebreid en telt momenteel 35 registers en 29 zelfstandig sprekende stemmen. Bij bezoek aan deze kerk heeft Bas de Vroome tevens de fraaie Eijsbouts-beiaard van de kerk gedemonstreerd.

Programma:

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

 • Manualexeritium g-moll BWV 598 – Beiaard
 • Pedalexercitium g-moll BWV 598

Igor Stravinsky (1882-1971)

 • Piece 1 for Clarinet solo

Johann Sebastian Bach (1685-1750) 

 • Von Gott will ich nicht lassen BWV 658 – Orgel

Igor Stravinsky (1882-1971)

 • Piece 2 for Clarinet solo

Johann Sebastian Bach (1685-1750) 

 • Trio “Allein Gott in der Höh’ sei Ehr” BWV 664

Igor Stravinsky (1882-1971)             

 • Piece 3 for Clarinet solo

Johann Sebastian Bach (1685-1750) 

 • Präludium und Fuge G-dur BWV 541

 

RK Andreaskerk Kwintsheul

Even als in de RK St. Jan de Doper Kerk van Wateringen staat een Adema orgel. Dit orgel uit 1901 is echter in 1952 ingrijpend gemoderniseerd. Bij de laatste revisie in 2004 is de 1952-situatie geoptimaliseerd, waarbij de winddruk is teruggebracht naar het oorspronkelijke niveau om het oude pijpwerk optimaal te kunnen laten spreken.

Programma:

Heinrich Joseph Baermann (1784-1847)

 • Adagio Opus 23

Jospeh Gabriel Rheinberger (1839-1901)

 • Uit Sonate 1 c-moll Opus 27: Präludium
 • Uit Sonate 11 d-moll: Cantilene

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) – Sonate c-moll Opus 65/2

 • Grave/Adagio
 • Allegro Maestoso e Vivace
 • Fuga

 

ORGELFIETSTOCHT 2017

Op de jaarlijkse orgelfietstocht van 2017 deed Stichting Kerkconcerten Delft het door haar stompe toren gekarakteriseerde dorp De Lier aan. In een drietal kerken verleenden fagottiste Marlene Schwärzler en organist – klavecinist – beiaardier Bas de Vroome hun medewerking aan een bijzonder muziekprogramma. Hieronder meer over het muziekprogramma van de orgelfietstocht en de orgels die te vinden zijn in de drie bezochte kerken.  

 

Vredeskerk

De Vredeskerk is in het bezit van een Verschueren orgel dat speciaal voor dit kerkgebouw werd ontworpen en gebouwd. Het orgel, dat 2 klavieren en een vrij pedaal heeft, werd op 26 maart 1966 in gebruik genomen. Het telt 19 registers en zowel de toets- als registertractuur zijn zuiver mechanisch. Bij de laatste opknapbeurt is het orgel volledig gereinigd en heeft de orgelkas een modern kleurtje gekregen.

Programma:

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

 • Präludium und Fuge B-dur BWV 560
 • Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’ BWV 676

Georg Philipp Telemann (1681-1767)

 • Sonate e-moll – Cantabile – Allegro – Recitativo/Arioso – Vivace

John Stanley (1713-1786)

 • Voluntary in g opus 5/7 – Adagio – Allegro

Jeremiah Clarke (1674-1707)

 • Trumpet Tune

 

Domkerk

De Lierse Dom, die met haar stompe toren al eeuwen het dorpsbeeld bepaalt, is sinds 1969 in het bezit van een mechanisch neobarokorgel van de firma Metzler en Söhne te Dietikon (Zwitserland). Het orgel heeft 21 registers, verdeeld over tweemanualen en een vrij pedaal.

Programma:

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

 • Präludium und Fuge d-moll BWV 554
 • Uit Sonate 6 G-dur BWV 530: Vivace

Antonio Vivaldi (1678-1741)

 • Concerto per fagotto in re minore RV 481 – Allegro – Larghetto – Allegro

John Stanley (1713-1786)

 • Voluntary in e opus 5/4 – Adagio – Allegro
 • Trumpet Tune

 

RK Kerk H.H. Martelaren van Gorcum

Op 12 november 2006 nam de parochie van de H.H. Martelaren van Gorcum in De Lier een nieuw orgel in gebruik. Het orgel verving een instrument van de Gebr. Vermeulen uit 1955, dat ondanks aanpassingen en een uitbreidingen zo vervallen was dat men besloot over te gaan tot de koop van een ander orgel. Op advies van het bisdom Den Bosch werd een ander orgel gevonden in Kaatsheuvel. Het betrof een instrument dat de fa. Adema-Schreurs in 1962 opleverde voor de St.-Jozefkerk aldaar. Het werd gebouwd onder advies van pastoor W. Kerssemaker namens de KKOR en op 26 augustus 1962 ingespeeld door Albert de Klerk. Dit orgel kreeg een plaats op de koorzolder waar het instrument van de Gebr. Vermeulen stond van 1955 tot 1975. Om het orgel geschikt te maken voor de nieuwe situatie werd het pijpwerk gereinigd, waar nodig gerepareerd en werden de tien grootste frontpijpen vervangen. Omdat de speeltafel van dit orgel beneden in de kerkruimte staat, is er een dertigtraps servomotor aangebracht voor de bediening van de zwelkast. Het Adema-orgel heeft elektropneumatische kegelladen met mahonie raamwerk, pijpstokken en bodems; de membraanlatten zijn van eiken. De windvoorziening bestaat uit een magazijnbalg en een regulateur.

Programma:

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

 • Präludium und Fuge C-dur BWV 553
 • Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter BWV 650
 • Uit Suite 3 C-dur BWV 1009: – Prélude – Allemande – Courante

John Stanley (1713-1786)

 • Voluntary in a opus 6/2 – Andante – Allegro

Henry Purcell (1659-1695)

 • Trumpet Tune

 

Hieronder een beknopt overzicht van alle orgelfietstochten tot nu toe:Historie Orgelfietstocht

Gegevens

Datum:
25 mei
Tijd:
13:00 - 17:00
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Kerkconcerten Delft

Locatie

Vertrekpunt orgelfietstocht
Drogerij 115
Den Hoorn, Zuid-Holland 2635GP Nederland
+ Google Maps