Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jubileumserie – Openingsconcert

11 maart 2022 | 20:00 - 21:00

Gratis

Dit jaar bestaat Stichting Kerkconcerten Delft 20 jaar en dat willen wij samen met u vieren! Wij nodigen u daarom van harte uit voor ons officiële jubileumconcert op 11 maart in de Nieuwe Kerk te Delft. Wij hebben ons als doel gesteld om van dit concert een onvergetelijke muzikale ervaring te maken. Dit willen wij bewerkstelligen door een diverse en bijzondere programmering, uitgevoerd door topmusici in één van de mooiste monumenten die de Prinsenstad rijk is: de Nieuwe Kerk. Zo kunt u op deze avond genieten van een tweetal befaamde concerten voor twee klavecimbels van J.S. Bach (BWV1060 en 1062). Tevens zal het grote Bätz-orgel uit 1839 in al haar glorie klinken.

De volgende musici zullen op deze avond voor ons optreden: hét kamermuziekensemble van Delft Camerata Delft, Francesca Ajossa en Gerard de Wit (klavecimbel) en Bas de Vroome (orgel).

Ondanks dat er hoge kosten aan dit concert verbonden zitten, en entreeprijzen voor gelijkwaardige concerten vaak tussen de 20-40 euro per persoon liggen, is dit concert voor iedereen geheel vrij toegankelijk door ruimhartige financiële steun van de volgende partijen:

  • De Gemeente Delft
  • Stichting Oude en Nieuwe Kerk Delft
  • Rabobank Zuid-Holland Midden
  • Onze bedrijfssponsoren: De Jongh Schildersbedrijf B.V., Fusioncolors B.V.,  Van Leerdam Makelaardij, Via de Rank, Derwort Loodgieters en Karlas Fietsen

Na afloop van het concert zullen wij u vragen om een donatie voor het concert dat u heeft bijgewoond en voor de concerten die wij in de toekomst hopen te organiseren. Uw steun is onmisbaar om ook in de komende periode actief te blijven.

Wij hopen u allen te treffen op dit concert, 11 maart om 20:00 in de Nieuwe Kerk te Delft!

Maatregelen omtrent Corona: in lijn met de recent aangekondigde versoepelingen van de overheidsmaatregelen omtrent Corona kunnen wij u meedelen dat er op het concert geen mondkapjesplicht geldt, 1,5 meter afstand niet verplicht is en dat u niet gevraagd zal worden om een bewijs van vaccinatie, genezing of recentelijk negatief testresultaat. Kortom: er zijn geen concrete maatregelen van kracht. Het is niet verplicht, maar wel wenselijk als u zich voor dit concert opgeeft via secretarisskd@gmail.com.

 

PROGRAMMA

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Concerto voor twee klavecimbels in C klein, BWV 1060

 

Prelude en Fuga in Bes, BWV 560

 

Concerto voor twee klavecimbels in C klein, BWV 1062

 

Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788)

Sonate in F groot, Wq70-3

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) | Johann Sebastian Bach

Langsamer Satz und dreistimmige Fuge, K404-1

 

Wolfgang Amadeus Mozart

Klavecimbel concerto in D groot, K.107-1, naar J.C. Bach’s Sonata Op. 5 No. 2

 

MUSICI

Kamermuziekensemble Camerata Delft speelt fantasievolle concerten op sfeervolle locaties, onder het motto: nieuw geluid in oude muziek. Oorspronkelijke muziek met een ‘nieuw geluid’: variatie in bezetting en instrumentarium, eigen arrangementen, hecht en levendig samenspel. Naast oude meesterwerken worden regelmatig hedendaagse composities geprogrammeerd, zodat een brug ontstaat tussen oude en nieuwe muziek. Camerata Delft bestaat uit tien musici maar treedt op in verschillende bezettingen, afhankelijk van programma en locatie. Het ensemble was onder andere te zien in het televisieprogramma De Tiende van Tijl en te horen in het radioprogramma Opium op 4. In 2018 bracht Camerata Delft een cd uit met nooit eerder opgenomen suites van de Delftse componist Dirk Scholl (1641-1727): Thalia’s Lust-hoff. Onder de naam Collegium Delft treden de musici van Camerata Delft op als begeleidingsensemble met koren en solisten. Daarbij wordt het ensemble geroemd om zijn kamermuzikale, hechte en kwalitatief hoogstaande manier van musiceren. Collegium Delft werkte mee aan de cd Goldberg Variaties van PA’dam, met daarop een bewerking van Bach’s Goldberg Variaties voor 16 zangstemmen en barokensemble van de Argentijns-Nederlandse componist Gustavo Trujillo, waarmee het ensemble ook optrad tijdens het Eilat Camber Music Festival in Eilat (Israel) in februari 2019.

Musici op 11 maart: Clara Sawada, Saay Ikenoya, Ruben Sanderse, Lotte Beukman, Hendrik-Jan wolfert

 

Francesca Ajossa (1999) genoot haar eerste muzikale opleiding reeds op zeer jonge leeftijd bij prof. Angelo Castaldo aan het “Palestrina Conservatorium” in haar geboorteplaats Cagliari (IT). Onder de leiding van dezelfde docent behaalde Francesca in 2018 haar bachelor Orgel en Orgelcompositie. Gedurende de bachelor fase studeerde Francesca als Erasmus-student bij Ben van Oosten aan het Rotterdams Conservatorium. Daaropvolgend startte zij, eveneens bij Ben van Oosten, in september 2018 met de Master of Music die zij onder zijn leiding in 2020 “cum Laude” afrondde. Francesca ontving bij aanvang van haar masterstudie de “Grada van Beek-Donner Scholarship 2018-2019”. Naast haar conservatoriumopleiding volgde Francesca masterclasses bij o.a.  G. Bovet, L. Lohmann, H. Deutsch, D. Zaretsky, J. Palur, L. van Doeselaar, C. Mantoux, O. Latry en Jacques van Oortmerssen. Francesca is een veelgevraagd concertorganist en concerteerde op verschillende festivals binnen en buiten Europa (o.a. in Rome, Fermo, Cagliari, Monza, Napels, Pisa, Cosenza, Alghero, Fussen, Ottobeuren en Kokkola, Hong Kong en Macao). Tevens trad zij op met het orkest “La Rejouissance”, het “Palestrina Chamber Orchestra”, het “Codarts String Orchestra” en het “Rotterdams Philharmonisch Orkest”. Francesca won twee tweede prijzen bij internationale orgelconcoursen en nam twee Cd’s op. In 2021 rondde Francesca een master Muziekpsychologie aan de Universiteit van York (UK) af. Recentelijk startte Francesca met een derde master “Claviorganum” aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg (DE), waar zij onder andere klavecimbel studeert bij Menno van Delft. Ook startte zij in 2021 met een PhD aan het Oprheus Instituut in Ghent. Francesca is Organ Scholar in St. Peter und Paul Ratingen (DE) en hoofdorganist van de Kerk in ‘t Woudt (NL).

 

Gerard de Wit, dirigent, organist en klavecinist, werd in 1985 te Dordrecht geboren. In seizoen 2006/2007 studeerde hij koordirectie en zang aan de Hogeschool IDE te Gorinchem. Hij studeerde hoofdvak Orgel aan het Rotterdams Conservatorium en behaalde in juni 2010 zijn Bachelor (DM) diploma. Hoofdvakdocent was Bas de Vroome. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij hoofdvak Klavecimbel bij docenten Ton Koopman en Tini Mathot. De Bachelor- en Masterstudies werden cum laude afgesloten. Tijdens zijn studies deed hij onderzoek naar ‘De instrumentale muziek van- en het leven van de fi guur J. P. Sweelinck’. Tevens deed hij onderzoek naar de incomplete Cantate BWV 188 van J.S. Bach. Uit deze cantate reconstrueerde hij de Sinfonia naar aanleiding van het complete klavecimbelconcert BWV 1052. Hij studeerde Basso Continuo bij Bernard Winsemius, Patrick Ayrton en Kathryn Cok. Ook volgde hij lessen Historische Documentatie en Capita Selecta (Universiteit Leiden) bij Ton Koopman. Gerard geeft concerten in binnen- en buitenland. Hij won diverse eerste en tweede prijzen. Voor een compositiewedstrijd won hij de eerste- en publieksprijs. Nog voor de afronding van zijn studies richtte hij een kamerkoor op met in het bijzonder aandacht voor het zeventiende en achttiende-eeuws repertoire. Sinds de oprichting van het barokorkest Dutch Baroque Orchestra in 2014, heeft dit kamerkoor de naam Dutch Baroque Vocal Consort. Gerard is artistiek leider van Stichting Dutch Baroque. Ook geeft hij orgel- en klavecimbellessen. Gerard de Wit publiceert regelmatig. Diverse orgel- en koorcomposities staan op zijn naam. Een aantal orgelcomposities zijn uitgegeven bij uitgeverij Den Hertog te Houten. Sinds 2016 is hij bezig met de samenstelling van een Psalmkoraalboek voor orgel. Als kerkorganist is Gerard verbonden aan de Hervormde gemeente te Zwijndrecht, wijk Oude Kerk. Gerards uiteenlopende muzikale activiteiten als solist, begeleider, continuospeler, dirigent en componist zijn op diverse Cd’s vastgelegd. In 2015 richtte hij zijn eigen platenlabel Dutch Baroque Records op.

 

Bas de Vroome (1962) studeerde vanaf 1974 bij Jacques van Oortmerssen en vanaf 1980 bij Piet Kee en Klaas Bolt orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam waar hij in 1986 summa cum laude afstudeerde. Vervolgens studeerde hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool bij Todd Fair en Arie Abbenes waar hij cum laude afstudeerde. Hij won 8 eerste en tweede prijzen bij nationale en internationale orgelconcoursen, o.a. te Deventer, Nijmegen, St. Albans en Roeselare. In 1994 won hij het 2e internationale beiaardconcours te Groningen. Bas de Vroome is als organist verbonden aan de PKN te Delft en als zodanig hoofdorganist van de Oude en Nieuwe Kerk waar hij de 4 fraaie historische orgels bespeelt. In de Nieuwe Kerk speelde hij bij de bijzettingen van ZKH Prins Claus, Prinses Juliana en Prins Bernhard en speelde de trouwdienst van Prins Friso en Prinses Mabel. Sinds 1994 is Bas de Vroome verbonden als hoofdvak docent orgel aan het Rotterdams Conservatorium waar hij ook de bijvakken vakdidactiek en basso continuo en klavecimbel geeft. Hij maakte 13 CD’s waaronder een integrale opname van de werken van Hugo Distler. In 2017 behaalde hij zijn Artist Diploma klavecimbel bij Fabio Bonizzoni aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Bas de Vroome is als artistiek leider verbonden aan Stichting Kerkconcerten Delft.

 

 

AANVULLENDE INFORMATIE

Het concert begint om 20:00 uur en om 19:15 open wij de deuren. Wij raden u aan op tijd te komen zodat u zelf een optimale zitplaats kunt uitzoeken. Praktische informatie omtrent Corona: in lijn met de recent aangekondigde versoepelingen van de overheidsmaatregelen omtrent Corona kunnen wij u meedelen dat er op het concert geen mondkapjesplicht geldt, 1,5 meter afstand niet verplicht is en dat u niet gevraagd zal worden om een bewijs van vaccinatie, genezing of recentelijk negatief testresultaat. Kortom: er zijn geen concrete maatregelen van kracht. Echter, i.v.m. een maximaal aantal zitplaatsen kunt u zich voor dit concert opgeven om verzekerd te zijn van een zitplaats. U kunt u opgeven via secretarisskd@gmail.com.

Gegevens

Datum:
11 maart 2022
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
Gratis

Organisator

Stichting Kerkconcerten Delft

Locatie

Nieuwe Kerk Delft
Markt 80
Delft, Zuid-Holland 2611 GW Nederland
+ Google Maps
Winkelmandje