Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kapelconcert

15 februari 2020 | 20:00 - 21:00

€10

Hoe klinkt eigenlijk Nederlandse Barok? Klassieke muziekliefhebbers luisteren graag naar muziek uit Italië, de bakermat van de Barok. Maar ook van Franse, Duitse en Engelse Barok mag men graag genieten. Nederland blijft in de 18e eeuw met zijn componistenbestand wat achter bij de andere Europese landen maar er zijn uitzonderingen. Een van hen is Jacob Kleyn die met zijn prachtige zes cellosuites de cellisten indertijd een grote uitdaging gaf. De Spaanse cellist Pedro Massarrao speelt op 15 Februari Kleyns Vijfde Sonate in a-moll opus 4, een kloek werk van ca. 15 minuten uit 1746. Deze jonge cellist speelt deze avond ook Vivaldi’s Sonate in a-moll RV 44 en de Prelude (zeer bekend!), Allemande en Courante uit Bachs Cellosuite in G BWV 1007. Bas de Vroome begeleidt hem op het fraaie Italiaanse Zwaalklavecimbel en geeft toelichtingen bij de muziek.

 

PROGRAMMA

Werken van Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi en Jacob Kleyn

 

MUSICI

Bas de Vroome (1962) studeerde vanaf 1974 bij Jacques van Oortmerssen en vanaf 1980 bij Piet Kee en Klaas Bolt orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam waar hij in 1986 summa cum laude afstudeerde. Vervolgens studeerde hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool bij Todd Fair en Arie Abbenes waar hij cum laude afstudeerde. Hij won 8 eerste en tweede prijzen bij nationale en internationale orgelconcoursen, o.a. te Deventer, Nijmegen, St. Albans en Roeselare. In 1994 won hij het 2e internationale beiaardconcours te Groningen. Bas de Vroome is als organist verbonden aan de PKN te Delft en als zodanig hoofdorganist van de Oude en Nieuwe Kerk waar hij de 4 fraaie historische orgels bespeelt. In de Nieuwe Kerk speelde hij bij de bijzettingen van ZKH Prins Claus, Prinses Juliana en Prins Bernhard en speelde de trouwdienst van Prins Friso en Prinses Mabel. Sinds 1994 is Bas de Vroome verbonden als hoofdvak docent orgel aan het Rotterdams Conservatorium waar hij ook de bijvakken vakdidactiek en basso continuo en klavecimbel geeft. Hij maakte 13 CD’s waaronder een integrale opname van de werken van Hugo Distler. In 2017 behaalde hij zijn Artist Diploma klavecimbel bij Fabio Bonizzoni aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Bas de Vroome is als artistiek leider verbonden aan Stichting Kerkconcerten Delft.

 

Pedro Massarrao (barokcello) begon cello te spelen op 5-jarige leeftijd. In 2016 behaalde hij, met de hoogst mogelijke score, zijn eerste studie op het Escola de Música do Conservatório Nacional, waarna hij zijn bachelor diploma behaalde aan de Escola Superior de Música de Lisboa. Momenteel volgt hij zijn masterstudie aan Codarts, hogeschool voor de kunsten, te Rotterdam. In 2017 won hij de eerste prijs bij de Young Musicians Award, in de ‘Chamber Music’ variant, georganiseerd door de Portugese radio en televisie. In 2018 viel hij wederom in de prijzen (derde prijs) bij de cello competitie die georganiseerd werd door de Fundación Celloleón in León. Tussen 2015 en 2018 concerteerde hij met het Young Portuguese Orchestra/ Portuguese Symphony Orchestra even als het Trio Adamastor, waarvan hij voltijd lid is en op meerdere plaatsen en festivals opgetreden heeft; Casa da Música (Porto), Fundação Calouste Gulbenkian (Lisbon), Konzerthaus (Berlin), Kongresspalais (Kassel), het Estoril Coast International Music Festival, het Póvoa do Varzim International Music Festival en het ‘Arte nas Adegas’ Festival. Op het gebied van de oude muziek treedt hij regelmatig op met AVRES SERVA, dat geleid wordt door Nuno Oliveira, evenals het Os Músicos do Tejo, geleid door Marcos Magalhães. Met het laatse enseble zal hij het Avondano’s Il Mondo della Luna van Pedro António opnemen. Ook heeft hij al eerder een bijdrage geleverd aan de cd-opname van de albums ‘Fado Barroco’ en ‘Adamastor’. Hij bespeelt een Franse cello uit de 19e eeuw van de hand van Albert Jacquot.

 

AANVULLENDE INFORMATIE

Het concert begint om 20:00 uur. Om 19:30 uur is de zaal open en na afloop is er gelegenheid om met koffie na te praten met de musici. Door een beperkt aantal plaatsen gelieve te reserveren via secretarisskd@gmail.com, of via het contactformulier te vinden onder menu>contact. Kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.

Aanvullende informatie bij reserveringen: u kunt reserveren t/m vrijdag 14 februari, de dag voor het concert. Uw reservering is geldig tot 19:55, waarna uw plaats kan worden vrijgegeven aan concertbezoekers die vooraf geen plaats gereserveerd hebben.

Gegevens

Datum:
15 februari 2020
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Kerkconcerten Delft

Locatie

Oude Kerk Delft
Heilige Geestkerkhof 25
Delft, Zuid-Holland 2611 HP Nederland
+ Google Maps