Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kamermuziekconcert

28 november 2020 | 19:00 - 22:00

€15

Ensemble Piacevole zingt Schütz in Nieuwe Kerk Delft

Indrukwekkende muziek in het teken van eeuwigheid

Op zaterdagavond 28 november zal Ensemble Piacevole eeuwigheidsmuziek ten gehore brengen in de Nieuwe Kerk te Delft. Op de lessenaar staan het Officium Mortuorum van Jacobus de Kerle (1531-1591) en de Musikalische Exequien van Heinrich Schütz (1585-1672). Tussen deze stukken door zal huisorganist Bas de Vroome het Echo ad manuale, duplex forte et lene van Samuel Scheidt (1587-1664) ten gehore brengen.

November is de maand van Allerzielen, de overledenen worden herdacht. De werken die worden uitgevoerd staan in het teken van sterfelijkheid en eeuwigheid. De werken van De Kerle en Schutz zijn van tijdloze schoonheid, ingetogen en troostvol, het is muziek die raakt aan lijden en hemelse vreugde, zoals ook de requiems in latere tijden.

De muzikale leiding van de avond is in handen van Gerben Budding, artistiek leider van Ensemble Piacevole, cantor, zanger en organist.

Het is de eerst keer dat Ensemble Piacevole optreedt in de Nieuwe Kerk. Bij het organiseren van de concerten houden we ons aan de adviezen van RIVM. Het concert wordt twee maal zonder pauze uitgevoerd voor 30 luisteraars:

  • Van 19:00 tot 20:00
  • Van 21:00 tot 22:00

Het concert om 19:00 is inmiddels uitverkocht! U heeft nog wel de mogelijkheid om een plaats te reserveren om 21:00. 

 

PROGRAMMA


Officium Mortuorum

Echo ad manuale, duplex forte et lene

Musikalische Exequien


Jacobus de Kerle (1531-1591)

Samuel Scheidt (1587-1664)

Heinrich Schütz (1585-1672)


 

MUSICI

Ensemble Piacevole richt zich op muziek uit de 16e en 17e eeuw. Het kerkelijk jaar is leidend voor de programmakeuze. Zo programmeert het ensemble concerten rond Paastijd, Advent en Kerst, en besteedt het ook aandacht aan minder bekende feesten zoals Hemelvaart en Eeuwigheidszondag. Incidenteel brengt Piacevole niet-religieuze muziek.

De naam van het ensemble is afkomstig uit het vroege Italië, het land van de polyfonie. De meeste muziekaanduidingen die we nu nog kennen komen uit de vroege Italiaanse muziek. Woorden als ‘Largo’ of ‘Allegro’ zijn doorgaans bekend, ‘Piacevole’ is wat minder bekend. Het betekent ‘lief’, ‘aangenaam’, verwant aan ‘dolce’. Zacht en lieflijk, fijn om naar te luisteren.

Piacevole is een jong ensemble. Het begon in 2018. De initiatiefnemers Gerben de Jong en Dick Valk koesteren al langer de wens om oude muziek ten gehore te brengen. In datzelfde jaar werd Gerben Budding benoemd tot stadorganist van Gouda en een spontane ontmoeting leidde tot samenwerking, en vanaf dat moment is Gerben Budding de artistiek leider.

Piacevole is gespecialiseerd in oude vocale muziek uit de 16e en 17e eeuw. Het ensemble bestaat uit acht ervaren en geschoolde koorzangers die zowel in ensembleverband alsook solistisch of in duetvorm optreden. Een paar keer per jaar geven we een concert, en we treden ook op in kleiner verband bij bijzondere diensten zoals huwelijksdiensten of de zogenoemde Goudse Glazendiensten in de Sint-Jan te Gouda.

Piacevole is een octet, bestaande uit acht stemmen, twee stemmen per stemsoort. De vaste bezetting bestaat uit:

  • Marjon van der Linden en Nanette Mans (sopraan)
  • Maartje Masereeuw en Beppie de Rooy (alt)
  • Albert-Jan van Ginkel en Dick Valk (tenor)
  • Rens van der Hee en Erik Murre (bas)

 

Bas de Vroome (1962) studeerde vanaf 1974 bij Jacques van Oortmerssen en vanaf 1980 bij Piet Kee en Klaas Bolt orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam waar hij in 1986 summa cum laude afstudeerde. Vervolgens studeerde hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool bij Todd Fair en Arie Abbenes waar hij cum laude afstudeerde. Hij won 8 eerste en tweede prijzen bij nationale en internationale orgelconcoursen, o.a. te Deventer, Nijmegen, St. Albans en Roeselare. In 1994 won hij het 2e internationale beiaardconcours te Groningen. Bas de Vroome is als organist verbonden aan de PKN te Delft en als zodanig hoofdorganist van de Oude en Nieuwe Kerk waar hij de 4 fraaie historische orgels bespeelt. In de Nieuwe Kerk speelde hij bij de bijzettingen van ZKH Prins Claus, Prinses Juliana en Prins Bernhard en speelde de trouwdienst van Prins Friso en Prinses Mabel. Sinds 1994 is Bas de Vroome verbonden als hoofdvak docent orgel aan het Rotterdams Conservatorium waar hij ook de bijvakken vakdidactiek en basso continuo en klavecimbel geeft. Hij maakte 13 CD’s waaronder een integrale opname van de werken van Hugo Distler. In 2017 behaalde hij zijn Artist Diploma klavecimbel bij Fabio Bonizzoni aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Bas de Vroome is als artistiek leider verbonden aan Stichting Kerkconcerten Delft.

 

AANVULLENDE INFORMATIE

Door de getroffen overheidsmaatregelen vanwege het COVID-19 virus wordt het concert uitgevoerd voor 30 luisteraars, van 19:00 tot 20:00 en van 21:00 tot 22:00. Het concert van 19:00 is inmiddels uitverkocht. U kunt nog wel een plaats reserveren van 21:00 tot 22:00.

U dient vooraf aan deze concerten een plaats te reserveren via secretarisskd@gmail.com of via het contactformulier te vinden onder menu>contact. Vermeld hierbij duidelijk uw naam/ namen van degenen die met u mee komen. U kunt reserveren t/m 27 november, de dag voor het concert. Wij zullen uw aanmelding per mail bevestigen.

Gegevens

Datum:
28 november 2020
Tijd:
19:00 - 22:00
Kosten:
€15
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Kerkconcerten Delft

Locatie

Nieuwe Kerk Delft
Markt 80
Delft, Zuid-Holland 2611 GW Nederland
+ Google Maps