Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Concert – Finalisten Ambitus Orgelconcours

20 september 2019 | 20:00 - 21:00

Gratis

Geniet van een uniek concert dat verzorgd wordt door Francesca Ajossa, Rik Melissant en Diederik Blankesteijn; finalisten van het Ambitus Orgelconcours 2019! Bij dit concert zal het prachtige Bätz-orgel van de Nieuwe Kerk zowel solo als samen met koperblazers in al haar veelzijdigheid schitteren.

OVER AMBITUS

Het Ambitus Orgelconcours is een initiatief van de Ambitus foundation en wordt dit jaar georganiseerd in samenwerking met Codarts Rotterdam – het Rotterdams conservatorium – dat dit jaar onder meer verschillende masterclasses voor deelnemende musici verzorgd. Met dit concours wil de organisatie jonge organisten in binnen- en buitenland de kans geven hun muzikale talenten verder te ontwikkelen.

Evenals bij de voorgaande editie wordt het deelnemersveld verdeeld in een drietal categorieën:  (A) jongeren tot 15 jaar, (B) amateurs van 15-20 jaar en (C) conservatoriumstudenten.

Voor meer informatie, zie www.ambitusfoundation.org

De finale van het Ambitus Orgelconcours heeft reeds plaats gevonden. Binnen de categorie conservatoriumstudenten (C) heeft Rik Melissant de eerste prijs behaald. Francesca Ajossa werd in deze categorie tweede en Diederik Blankesteijn ontving de derde prijs. Tevens werd door het Nederlands Muziek Instituut een prijs toegekend aan Rik Melissant voor de ‘beste uitvoering van een deel uit het Concerto per Organo, due trombe e due trombone’ (Monnikendam).

MUSICI

De drie finalisten van het Ambitus concours (categorie C) die de muziek van dit concert zullen verzorgen zijn Francesca Ajossa, Rik Melissant en Diederik Blankesteijn.

Francesca Ajossa is in 1999 geboren in Cagliari (Italië).  Zij studeerde in Juli 2018 af voor haar Bachelor Degree Orgel aan het Cagliari Conservatorium bij Prof. Angelo Castaldo. Zij volgde masterclasses bij o.a.  G. Bovet, L. Lohmann, H. Deutsch, D. Zaretsky, J. Palur, L. van Doeselaar, C. Mantoux and O. Latry.  Francesca concerteerde op verschillende festivals in Italië en daarbuiten (o.a. in Rome, Fermo, Cagliari, Monza, Napels, Pisa, Cosenza, Alghero, Fussen, Ottobeuren en Kokkola). In december 2016 speelde zij drie concerten in Hong Kong en Macao ter gelegenheid van de 80everjaardag van Paus Franciscus. Als soliste trad zij op met het orkest “La Rejouissance” en met het “Palestrina Chamber Orchestra”. In november 2018 voerde zij in de Doelen te Rotterdam het Orgelconcert van Poulenc uit met het “Codarts String Orchestra”.

In 2015 volgde Francesca lessen bij Jacques van Oortmerssen aan de Internationale Bach Academie en in datzelfde jaar won zij de tweede prijs bij het “Premio Abbado Concours”. Ook was zij finaliste bij de “Fourth International Agati – Tronci Competition”.

In 2016 werd zij toegelaten tot de “Young Talents Class” van het Internationaal Orgel Festival in Haarlem, waar zij ook tijdens het slotconcert optrad.

In 2017 nam Francesca voor het label “Tactus” een CD op met 18e en 19e eeuwse orgelmuziek uit Sardinië. In dat jaar studeerde zij ook als Erasmus-student bij Ben van Oosten aan het Rotterdams Conservatorium, waar zij op dit moment haar Master of Music studie volgt. Als veelbelovend orgelstudente ontving Francesca de “Grada van Beek-Donner Scholarship 2018-2019”.

 

Rik Melissant (1999) studeerde vanaf zijn 12e jaar orgel bij Paul Kieviet (Middelharnis) bij wie hij tot de zomer van 2018 heeft gestudeerd.

Sinds maart 2017 heeft hij lessen gevolgd bij Ben van Oosten (Den Haag). Daarnaast volgde hij vanaf het najaar van 2017 lessen improvisatie bij Sander van den Houten (Den Haag).

Rik Melissant won diverse 1e prijzen op verschillende concoursen waaronder het Ambitus Orgelconcours (Haarlem, juni 2017). Ook heeft hij verschillende masterclasses gevolgd bij o.a. Arjen Leistra (Schiedam), Maurice Clement (Diekirch, Luxemburg). Verder heeft hij lessen gevolgd bij Hayo Boerema (Rotterdam) en Gerben Budding (Gouda). Ter voorbereiding op verschillende concoursen heeft Rik lessen gevolgd bij Adriaan Hoek (Krimpen aan den IJssel). In de zomer van 2018 en 2019 kreeg hij een privé-masterclass van Thomas Ospital (Parijs, Frankrijk).

Vanaf september 2018 studeert hij hoofdvak orgel en bijvak piano aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts). Zijn hoofdvakdocenten zijn Bas de Vroome (Delft) en Ben van Oosten (Den Haag). Bijvaklessen volgt hij bij Sara Gutiérrez Redondo (Valladolid, Spanje).

 

Diederik Blankesteijn kreeg orgelles van Willem van Twillert en begon daarna zijn conservatoriumstudie aan het Conservatorium van Amsterdam, bij Jacques van Oortmerssen. Momenteel studeert hij daar bij Matthias Havinga en Pieter van Dijk. Daarnaast volgde hij masterclasses bij o.a. Louis Robilliard, Olivier Latry, Theo Jellema en Erwin Wiersinga. Lessen basso continuo en improvisatie volgde hij bij Miklós Spányi. Hij volgde ook nog klavichordlessen bij Menno van Delft en pianolessen bij Frank Peters en Wouter Bergenhuizen.

Diederik won prijzen op verschillende concoursen en is kerkorganist van o.a. de Grote Kerk in Nijkerk.

 

 

 

 

De volgende koperblazers zullen hun medewerking aan dit programma verlenen: Serenad Bayraktar (Trompet), Melanie Garrett (Trompet), Francisco Pestana (Trombone) en Frankie Ko (Trombone).

 

PROGRAMMA

 • Concerto in a, RV 522 (bew. J.S. Bach) – Antonio Vivaldi (1678-1741)
 • Trio ‘Allein Gott in der Höh sei Ehr’, BWV 676 – Johann Sebastian Bach (1685-1750)
 • Dankpsalm, Opus 145 No. 2 – Max Reger (1873-1916)
 • Adagio in E – Frank Bridge (1879-1941)
 • Sinfonietta, Opus 4 – Jean Guillou (1930-2019)
 • Fanfare – Crys Armbrust (geb. 1957) – koperblazers solo
 • Rondeau – Jean-Joseph Mouret (1682-1738) – koperblazers solo
 • Drie Dansen Tielman Susato (ca. 1500-1564) – arr. Michael Rondeau (geb.1948) – koperblazers solo
     1. Ronde 2. Pavane 3. Saltarelle
 • Variaties op ‘Ein Feste Burg’ – melodie: Maarten Luther – Laatste vers: harmonie J.S. Bach – arr. Michael Rondeau – koperblazers solo
 • Polonaise – Ulrich Nehls (geb. 1959) – koperblazers solo
 • Concerto per Organo, due trombe e due trombone – Marius Monnikendam (1896-1977)

 

OVERIGE INFORMATIE

Dit concert wordt georganiseerd door Stichting Kerkconcerten Delft en is mede mogelijk gemaakt door sponsering van de Rabobank ten bevordering van maatschappelijke en culturele projecten. Toegang tot het concert is gratis.

Gegevens

Datum:
20 september 2019
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Kerkconcerten Delft

Locatie

Nieuwe Kerk Delft
Markt 80
Delft, Zuid-Holland 2611 GW Nederland
+ Google Maps