Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zomerconcert 2020

16 juli 2020 | 19:30 - 20:30

Gratis

INLEIDENDE INFORMATIE

In deze windstille muziektijd zorgt de Stichting Kerkconcerten toch voor 2 concerten deze zomer in de Oude en de Nieuwe Kerk. Op donderdag 16 juli geeft Bas de Vroome op het mooie Bätzorgel van de Nieuwe Kerk een orgelconcert met oud-leerling Martien de Vos. Martien deed zijn Bachelor aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten en studeert dit jaar af aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hij zal 2 werken spelen van zijn examenprogramma: de meesterlijke Toccata, Adagio en Fuga in C BWV 564 van Johann Sebastian Bach en een bewerking van de prachtige Sicilienne uit “Pelléas et Melisande” van Gabriel Fauré. Ook improviseert hij op een thema van Bas de Vroome. Bas de Vroome begeleidt deze avond de inmiddels in Delft bekende violiste Marijke Schaap in werken van Bach (Sonate in c-moll BWV 1017) en Schravesande (Elégie opus 5). Ook klinken er  koraalbewerkingen van de Bach-leerling Gottfried August Homilius.

Het concert begint om 19:30 uur en is gratis toegankelijk. (vrijblijvende gift na afloop voor de onkosten). Om de 1,5 meter afstand maatregel in acht te kunnen nemen, dient u zich vooraf aan te melden door e-mail te sturen naar secretarisskd@gmail.com of via het contact formulier onder contact. Vermeld hierbij duidelijk uw naam.

 

PROGRAMMA

Allabreve D-dur BWV 589

Uit de Sonate c-moll BWV 1017 *

  • Largo
  • Allegro

Schmücke dich, o liebe Seele

Hilf, Herr Jesu, lass gelingen

Elégie opus 5

Improvisatie

Sicilienne uit “Pelléas et Melisande”

Toccata, Adagio und Fuge BWV 564

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Johann Sebastian Bach

 

 

Gottfried August Homilius (1714-1785)

 

Jozef Schravesande *

Martien de Vos (1995-)

Gabriel Fauré (1883-1924)

Johann Sebastian Bach

 

MUSICI

Bas de Vroome (1962) studeerde vanaf 1974 bij Jacques van Oortmerssen en vanaf 1980 bij Piet Kee en Klaas Bolt orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam waar hij in 1986 summa cum laude afstudeerde. Vervolgens studeerde hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool bij Todd Fair en Arie Abbenes waar hij cum laude afstudeerde. Hij won 8 eerste en tweede prijzen bij nationale en internationale orgelconcoursen, o.a. te Deventer, Nijmegen, St. Albans en Roeselare. In 1994 won hij het 2e internationale beiaardconcours te Groningen. Bas de Vroome is als organist verbonden aan de PKN te Delft en als zodanig hoofdorganist van de Oude en Nieuwe Kerk waar hij de 4 fraaie historische orgels bespeelt. In de Nieuwe Kerk speelde hij bij de bijzettingen van ZKH Prins Claus, Prinses Juliana en Prins Bernhard en speelde de trouwdienst van Prins Friso en Prinses Mabel. Sinds 1994 is Bas de Vroome verbonden als hoofdvak docent orgel aan het Rotterdams Conservatorium waar hij ook de bijvakken vakdidactiek en basso continuo en klavecimbel geeft. Hij maakte 13 CD’s waaronder een integrale opname van de werken van Hugo Distler. In 2017 behaalde hij zijn Artist Diploma klavecimbel bij Fabio Bonizzoni aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Bas de Vroome is als artistiek leider verbonden aan Stichting Kerkconcerten Delft.

 

De Nederlandse violiste/altvioliste Marijke Schaap (1989) is een veelzijdig musicus. Haar repertoire bestrijkt twee instrumenten en reikt van barok tot modern.

Marijke speelt in orkesten als het European Union Chamber Orchestra, het DoelenEnsemble, de Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein en de Laurenscantorij Rotterdam, en is sinds 2008 concertmeester bij vele ensembles – waaronder het DUDOK Ensemble Hilversum en het ABG Kamerorkest – en aanvoerder altviool. Ze viel in bij Insomnio, werkte met onder meer Yannick Nézet-Séguin, Gordan Nikolić en Etienne Siebens (Nationaal JeugdOrkest), maakt CD-, radio- en tv-opnamen met de orkesten en tourde door Europa en China. Ze geeft regelmatig kamermuziek- en soloconcerten (de Doelen Rotterdam, Dr. Anton Philipszaal Den Haag) met viool en alt – soms gecombineerd in hetzelfde concert – en speelt veel samen met o.m. Bas de Vroome, met wie ze in september 2019 meewerkte aan een CD. Ze soleerde verschillende keren met het koperkwintet van het Residentie Orkest, werkte mee aan De Vrienden van Amstel LIVE! 2015 en speelde met het Bach Quartet live in Opium op Radio 4. Sinds september 2014 heeft ze aan de Nieuwe Muziekschool Alphen een uitgebreide viool- en altklas.

Marijke studeerde bij Ellen Sielcken en Hans Scheepers, András Czifra (bachelor viool) en Gijs Kramers (altviool), en behaalde in januari 2017 haar master viool en altviool aan Codarts Rotterdam bij Benzion Shamir en Gijs Kramers. Ze nam deel aan concoursen en volgde lessen/masterclasses bij o.m. Christian Tetzlaff, Louis Andriessen, Daan Manneke, Ilya Grubert, Cécile Huijnen, het Ruysdael Kwartet en Walter Reiter (barok). Ondertussen rondde ze een bachelor Italiaanse Taal en Cultuur af aan de Universiteit Leiden.

Marijke is dol op moderne muziek en werkt samen met Donemuscomponisten aan het uitgeven en uitvoeren van hun stukken, in programma’s waarin ze haar vakgebieden bij elkaar brengt. Sinds juli 2019 bespeelt zij een Italiaanse viool uit 1638; haar Zweedse altviool uit 1895 is gebouwd door Robert Paulus.

 

Martien de Vos (1995) kreeg zijn eerste orgellessen van Arie Braber te Ooltgensplaat. Vervolgens studeerde hij bij Paul Kieviet in Sommelsdijk. In 2018 rondde hij zijn Bachelor Orgel af bij Bas de Vroome aan het Rotterdams Conservatorium. Hij volgde daarnaast de bijvakken piano, klavecimbel, basso continuo en koordirectie. Improvisatielessen kreeg hij van Hayo Boerema en Aart Bergwerff. Martien volgde ook de opleiding Kerkmuziek. Momenteel studeert hij voor zijn Master orgel aan het Conservatorium van Groningen bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga. Daarnaast studeert hij improvisatie bij Sietze de Vries. Martien won verschillende prijzen op orgelconcoursen. Zo behaalde hij in juni 2017 als finalist in Haarlem de 1e prijs en de publieksprijs bij het  Nationaal Ambitus concours. Hij volgde diverse masterclasses en privé-lessen bij gerenommeerde organisten, waaronder Wolfgang Zerer, Bernard Winsemius en Reitze Smits. Martien is als organist verbonden aan  de Open Hofkerk te Rotterdam Pendrecht, de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland en  de Rehobothkerk te Ooltgensplaat.

 

AANVULLENDE INFORMATIE

Het concert vangt om 19:30 uur aan en is gratis toegankelijk (vrijwillige bijdrage). Normaliter zullen de deuren van de kerk om 19:00 openen. Echter, vanwege de getroffen maatregelen  tegen het COVID-19 virus zal het binnen en uitgaan van de kerk deze keer wat gestructureerd verlopen. Per mail zullen wij u op de hoogte brengen waar u rekening mee dient te houden en zullen wij aangeven op welke manier wij u zullen verwelkomen – op een manier die de regelgeving van de overheid in acht neemt. Tevens zal er deze keer geen thee of koffie geschonken worden na afloop van de concerten.

Gegevens

Datum:
16 juli 2020
Tijd:
19:30 - 20:30
Kosten:
Gratis

Locatie

Nieuwe Kerk Delft
Markt 80
Delft, Zuid-Holland 2611 GW Nederland
+ Google Maps