Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Zomerserie-Afsluitingsconcert

2 september 2021 | 20:00 - 21:30

€15

𝗦𝘁𝗿𝗲𝗸𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗻𝘂!

Stichting Kerkconcerten Delft beoogt op 2 September 2021 een concert te organiseren waarbij de jonge, veelbelovende (alt)violiste Marijke Schaap een uniek muziekprogramma speelt in de Nieuwe Kerk te Delft. Op deze avond zullen een aantal composities, onder andere geschreven door Luca Natali Stradivari, de laatste nazaat van de beroemde vioolbouwer Stradivarius, en Reza Nakisa, die die samen met Marijke aan een compositie voor soloalt werkt, in première gaan.

Dit concert wordt georganiseerd omdat Stichting Kerkconcerten Delft mensen onvergetelijke muzikale ervaringen wil bieden. Tevens willen wij jonge, veelbelovende musici die aan het begin van hun carrière staan een podium bieden. Deze twee doelen komen op deze bijzondere avond samen en vormen één harmonieus geheel. Mede door sponsering van de Rabobank, via de Rabobank Clubsupport actie kan dit concert doorgang vinden. Nogmaals willen wij deze mogelijkheid aangrijpen om onze dank uitspreken naar iedereen die via deze actie dit initiatief gesteund heeft.

Tot slot geven we het woord aan Marijke zelf:

“Al jaren heb ik een grote droom: een samenhangend, goed uitgedacht en uitgewerkt kamermuziekprogramma samenstellen dat bestaat uit relatief onbekende, modernere werken en dat gecentreerd is rondom mijn vakgebieden viool, altviool en Italiaans. Ik heb altijd een voorliefde gehad voor onbekend, modern werk: er is zoveel interessants geschreven buiten “de Canon”, en hedendaagse componisten hebben vaak fantastische ideeën! Jarenlang bleef het een stille wens, totdat ik bij toeval twee mensen ontmoette. De eerste was een jonge componist die tot de verbeelding spreekt: het was de laatste nazaat van de beroemde vioolbouwer Stradivarius, Luca Natali Stradivari, die – net als zijn beroemde voorvader – in Cremona woont. Toen ik weer in Nederland was, zocht ik contact met muziekuitgeverij Donemus, en zij publiceerden zijn complete oeuvre. Kort daarna benaderde een andere Donemuscomponist me, Reza Nakisa, en we werken met veel plezier aan zijn stuk voor soloaltviool. Inmiddels bespeel ik een oud Italiaans instrument, en zo is de cirkel rond! Dolgraag zou ik het werk van deze twee componisten willen combineren in één gevarieerd programma met muziek uit alle windstreken, en dat uit willen voeren met en voor muzikale vrienden.”

Lees hieronder meer over de Rabobank Clubsupport actie, en hoe deze actie dit concert mede mogelijk maakt:

http://www.kerkconcertendelft.nl/rabobank-clubsupport/

 

PROGRAMMA

Nadere informatie volgt z.s.m.

 

MUSICI

De Nederlandse violiste/altvioliste Marijke Schaap (1989) is een veelzijdig musicus. Haar repertoire bestrijkt twee instrumenten en reikt van barok tot modern. Marijke speelt in orkesten als het DoelenEnsemble, Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein en de Laurenscantorij Rotterdam, en is sinds 2008 concertmeester bij vele ensembles – waaronder het DUDOK Ensemble Hilversum en het AGB Kamerorkest – en aanvoerder altviool. Ze viel in bij Insomnio, werkte met onder meer Yannick Nézet-Séguin, Gordan Nikolić en Etienne Siebens (Nationaal JeugdOrkest), maakte CD-, radio- en tv-opnamen met de orkesten en tourde door Europa en China. Ze geeft regelmatig kamermuziek- en soloconcerten (de Doelen Rotterdam, Dr. Anton Philipszaal Den Haag) met viool en alt – soms gecombineerd in hetzelfde concert – en speelt veel samen met o.m. Bas de Vroome, met wie ze in september 2019 een CD opnam. Ze soleerde verschillende keren met het koperkwintet van het Residentie Orkest, werkte mee aan De Vrienden van Amstel LIVE! 2015 en speelde met het Bach Quartet live in Opium op Radio 4. Sinds september 2014 heeft ze aan de Nieuwe Muziekschool Alphen een uitgebreide viool- en altklas. Marijke studeerde bij Ellen Sielcken en Hans Scheepers, András Czifra (bachelor viool) en Gijs Kramers (altviool), en behaalde in januari 2017 haar master viool en altviool aan Codarts Rotterdam bij Benzion Shamir en Gijs Kramers. Ze nam deel aan concoursen en volgde lessen/masterclasses bij o.m. Christian Tetzlaff, Louis Andriessen, Daan Manneke, Ilya Grubert, Cécile Huijnen, het Ruysdael Kwartet en Walter Reiter (barok). Ondertussen rondde ze een bachelor Italiaanse Taal en Cultuur af aan de Universiteit Leiden. Marijke is dol op moderne muziek en werkt samen met Donemuscomponisten aan het uitgeven en uitvoeren van hun stukken, in programma’s waarin ze haar vakgebieden bij elkaar brengt. In januari 2020 gaat ze op tournee met het European Union Chamber Orchestra. Sinds juli 2019 bespeelt zij een Italiaanse viool uit 1638; haar Zweedse altviool uit 1895 is gebouwd door Robert Paulus.

 

Tweede musicus: n.t.b.

 

AANVULLENDE INFORMATIE

Het concert begint om 20:00 uur. Om 19:30 uur is de kerk open en na afloop is er gelegenheid om met koffie na te praten met de musici.

Gegevens

Datum:
2 september 2021
Tijd:
20:00 - 21:30
Kosten:
€15
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Kerkconcerten Delft

Locatie

Nieuwe Kerk Delft
Markt 80
Delft, Zuid-Holland 2611 GW Nederland
+ Google Maps