Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zomerserie Afsluitingsconcert

16 september 2021 | 20:00 - 21:30

€15

“De Vier Windstreken”

Wij nodigen u van harte uit voor dit unieke concert in de Nieuwe Kerk waarop de top (alt)violiste Marijke Schaap en pianist Jelger Blanken zullen concerteren. Bijzonder aan dit concert met vleugel en viool is dat er een tweetal nieuwe composities in première zullen gaan waaronder de Nederlandse première van Il Re è morto, het vioolconcert van Luca Natali Stradivari die de laatste nazaat van de beroemde vioolbouwer Stradivarius is. Tevens zal de wereldpremière van Labyrinth plaats vinden, een werk voor soloaltviool dat geschreven is door componist Reza Nakisa. Beide componisten zullen op de avond aanwezig zijn en een korte toelichting op hun compositie geven.

Wij hopen u bij dit concert te kunnen verwelkomen.

Aanmelden voor dit concert is niet verplicht, maar wel raadzaam i.v.m. de nog geldende coronamaatregelen. Opgave voor dit concert kan via secretarisskd@gmail.com of via het contactformulier onder ‘contact’. Wij willen u vragen om bij uw aanmelding duidelijk aan te geven met hoeveel personen u komt en uw naam te vermelden.

 

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door iedereen die via de Rabobank Clubsupport actie in 2019 op ons gestemd heeft. Vanwege de COVID-19 situatie heeft dit concert, eerder betiteld als “Streken van Nu” , geen doorgang kunnen vinden in 2020.

Tevens willen wij uitdrukkelijk onze hoofdsponsor voor dit concert benoemen: Evert Snel Piano’s en Vleugels uit Werkhoven (Home – Evert Snel), die ons in staat heeft gesteld om een prachtige Fazioli vleugel te gebruiken bij dit concert.

 

PROGRAMMA

 

Luca Natali Stradivari (*1993)
Il Re è Morto
Reza Nakisa
Labyrinth
Louis Andriessen (1939-2021)
Raadsels (Riddles)
Erich Wolfgang Korngold (1897-1957)
Much Ado about Nothing op. 11, Suite voor viool en piano
Lili Boulanger (1893-1918)
Nocturne

 

MUSICI

De Nederlandse violiste/altvioliste Marijke Schaap (1989) is een veelzijdig musicus. Haar repertoire bestrijkt twee instrumenten en reikt van barok tot modern. Marijke speelt in orkesten als het European Union Chamber Orchestra, het DoelenEnsemble, de Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein en de Laurenscantorij Rotterdam, en is sinds 2008 concertmeester bij vele ensembles – waaronder het  DUDOK Ensemble Hilversum en
het ABG Kamerorkest – en aanvoerder altviool. Ze viel in bij Insomnio, werkte met onder meer Yannick Nézet-Séguin, Gordan Nikolić en Etienne Siebens ( Nationaal JeugdOrkest ), maakt CD-, radio- en tv-opnamen met de orkesten en tourde door Europa en China. Ze geeft regelmatig kamermuziek- en soloconcerten (de Doelen Rotterdam, Dr. Anton Philipszaal Den Haag) met viool en alt – soms gecombineerd in hetzelfde concert – en speelt veel samen met o.m. Bas de Vroome, die haar in 2019 vroeg mee te werken aan een CD. Ze soleerde
verschillende keren met het koperkwintet van het Residentie Orkest, werkte mee aan De Vrienden van Amstel LIVE! 2015 en speelde met het Bach Quartet live in Opium op Radio 4.

Sinds september 2014 heeft ze aan de  Nieuwe Muziekschool Alphen een uitgebreide viool- en altklas. Marijke studeerde bij Ellen Sielcken en Hans Scheepers, András Czifra (bachelor viool) en Gijs Kramers (altviool), en behaalde in januari 2017 haar master viool en altviool aan Codarts Rotterdam bij Benzion Shamir en Gijs Kramers. Ze nam deel aan concoursen en volgde
lessen/masterclasses bij o.m. Christian Tetzlaff, Louis Andriessen, Daan Manneke, Ilya Grubert, Cécile Huijnen, het Ruysdael Kwartet en Walter Reiter (barok). Ondertussen rondde ze een bachelor Italiaanse Taal en Cultuur af aan de Universiteit Leiden. Marijke heeft een grote liefde voor moderne muziek en werkt samen met Donemuscomponisten aan het uitgeven en uitvoeren van hun stukken, in programma’s waarin ze haar vakgebieden bij elkaar brengt. De Iraanse componist Reza Nakisa droeg werk voor soloaltviool aan haar op, en samen met Jelger Blanken speelt ze de Nederlandse première van
het vioolconcert van Luca Stradivari. Sinds juli 2019 bespeelt zij een Italiaanse viool uit 1638; haar Zweedse altviool uit 1895 is gebouwd door Robert Paulus.

 

Jelger Blanken sloot zijn examen af aan het conservatorium te Amsterdam, waar hij studeerde bij Mila Baslawskaja en Håkon Austbö. In 2002 won hij de Vriendenkrans van het Concertgebouw en de Eduard van Beinum-studiebeurs. Jelger is sindsdien in allerlei ensembles regelmatig te horen op de binnen- en buitenlandse podia en festivals.

Met de bariton Henk Neven concerteerde hij in vrijwel alle grote zalen van Nederland in de serie Het Debuut. Hij trad op in de kamermuziekseries van ‘Leden van het Koninklijk Concertgebouworkest’,  ‘Vrienden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest’ en het Münchner Philharmoniker. Daarnaast speelde hij onder andere in het tweede Franz Liszt Festival, het Dopper Festival (met het Farkas Quintet), het Grachtenfestival, het Gergiev Festival (met Philippe Graffin), het internationaal muziekfestival in Saint-Nazaire (Frankrijk), Festival International de Musique d’Enghien, het Rovigo Cello Festival  (met Floris Mijnders) en het AVRO Zondagochtendconcert (met het Eolian Ensemble). In 2011 verscheen een cd bij het Britse label Onyx Classics van Blanken, als duo partner van de violist Philippe Graffin. Deze CD ontving lovende recensies in onder andere Gramophone, The Strad en in de International Record Review.

Hij werkte samen met internationaal gerenommeerde topmusici als Nobuko Imai, Vladimir Mendelssohn, Božo Paradžik, Philippe Graffin, David Waterman en Raphael Wallfisch.

Jelger Blanken is verbonden aan de concertseries en masterclasses van The International Holland Music Sessions, Internationale Stichting Masterclass Apeldoorn, en Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. In kader hiervan speelde hij met internationaal toptalent in de grote muziekzalen van Europa (oa. Hongarije, Estland, Slowakije). Sinds 2003 is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In 1998 behaalde Jelger zijn doctoraal Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

AANVULLENDE INFORMATIE

Het concert begint om 20:00 uur. Om 19:30 uur opent de kassa.

Gegevens

Datum:
16 september 2021
Tijd:
20:00 - 21:30
Kosten:
€15
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Kerkconcerten Delft

Locatie

Nieuwe Kerk Delft
Markt 80
Delft, Zuid-Holland 2611 GW Nederland
+ Google Maps