Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zomerserie – Bach-herdenking

15 juli 2022 | 20:00 - 21:30

€10

Een jaarlijks terugkomend onderdeel van de zomerserie concerten in de Oude en Nieuwe Kerk is de Bach-herdenking. Dit jaar verwelkomen wij organist Christiaan Ingelse die een bijzonder ‘Kunst der Fuge-concert’ ten gehore zal brengen. De verschillende fuga’s die klinken worden omlijst door tekst en uitleg van de organist. Wij hopen velen van u te treffen op dit concert.

 

PROGRAMMA

Contrapunctus I (thema als rectus)

Contrapunctus IV (thema als inversus)

Contrapunctus V (Contrafuga, rectus en inversus door elkaar gebruikt)

Contrapunctus VII (Thema als rectus en inversus in vergroting en verkleining) 

Contrapunctus VIII (Fuga met 3 thema’s, een zgn. Tripel-fuga * Bas: thema 1, tenor: thema 2, sopraan: thema 3)

Contrapunctus X (Fuga met  twee thema’s, een zgn. Dubbelfuga * Sopraan: thema 1, bas, thema 2) 

Contrapunctus XI (Tripelfuga * Sopraan: thema 1, Tenor: thema 2, Bas: thema 3)

 

Pauze

 

Canon I alla Ottava (Canon in het octaaf)

Canon IV per Augmentianonem in Contrario Motu (Canon in de vergroting en omkering)

Contrapunctus XIII (Spiegel-fuga)

Contrapunctus XIV (Onvoltooide Fuga met vier thema’s, een zgn. Quadrupel-fuga, voltooid door Christiaan Ingelse)

 

MUSICUS

Christiaan Ingelse studeerde orgel bij Piet van Egmond en aan het Koninklijk Conservatorium voor Muziek te Den Haag bij Adriaan Engels en Wim van Beek. Bij het behalen van zijn solistendiploma ontving hij de zilveren Fock-medaille en de Nicolai-prijs. Hij bekroonde zijn studie met het behalen van de Prix d’ Exellence. Ter voorbereiding hiervan specialiseerde hij zich in de Barokmuziek bij Gustav Leonhardt en in Wenen aan de Hochschule für Musik und darstellende Kunst bij Herbert Tachezi. Christiaan Ingelse was ruim 30 jaar hoofdorganist van de St. Janskerk te Gouda en daarbij in het laatste jaar ook stadsorganist van Gouda. Hij geeft concerten in binnen- en buitenland.

Hij maakte vele CD’s, waaronder een integrale opname op dubbel CD van het “Dritter Theil der Clavier Übung “ van Johann Sebastian Bach. Zijn nieuwste cd-productie is: “Christiaan Ingelse bespeelt de vier orgels van de Goudse Sint-Janskerk”, waarop hij, naast het Moreau-orgel en het Leeflang koororgel, ook het kistorgel van Klop en het kabinetorgel van Mitterreither bespeelt.

Christiaan Ingelse is actief als componist van koraalbewerkingen voor orgel. Hij componeert in verschillende stijlen: barok, romantisch en gematigd modern. Veel van zijn composities zijn als bladmuziek uitgegeven bij o.a. Den Hertog, Willemsen, Boeijenga, en Spiritoso. Hij maakte twee CD’s met eigen psalmcomposities: Canticum Novum en Psalmen, bron van inspiratie. Christiaan Ingelse schreef een, inmiddels veel gebruikte, zesdelige nieuwe lesmethode voor kerkorgel: Organo Pleno, en een driedelig supplement Organo Pleno + (uitgegeven bij Uitgeverij Willemsen).

Hij won in 2019 twee prijzen i.v.m. de door Orgelkids georganiseerde internationale compositiewedstrijd, namelijk een tweede prijs voor een orgelsolo voor het zgn. “Doe-orgel” en een tweede prijs voor een Bachbewerking voor het zelfde instrument.

Christiaan Ingelse werkte als redacteur en auteur mee aan het Nieuw Handboek voor de Kerkorganist (Uitgave: Boekencentrum)

 

AANVULLENDE INFORMATIE

Het concert begint om 20:00 uur en om 19:30 zal de kassa openen. Entreeprijs: 10,- p.p., consumptie inbegrepen (t/m 16 jaar gratis). Opgave voor dit concert is niet verplicht i.v.m. een groot aantal zitplaatsen.

Gegevens

Datum:
15 juli 2022
Tijd:
20:00 - 21:30
Kosten:
€10

Organisator

Stichting Kerkconcerten Delft

Locatie

Nieuwe Kerk Delft
Markt 80
Delft, Zuid-Holland 2611 GW Nederland
+ Google Maps
Winkelmandje