Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zomerserie – Openingsconcert

1 juli 2022 | 20:00 - 22:00

€20

Van harte welkom bij het openingsconcert van onze zomerserie! Deze keer een bijzonder concert in de Nieuwe Kerk met het internationaal vermaarde Harvestehuder Kammerchor o.l.v. Edzard Burchards en organist Petra Veenswijk in de Nieuwe Kerk.

Het programma deze avond is getiteld: Komm Trost der Welt (Kom, troost de wereld), de begintekst van “Resignation” (comp. Hugo Wolf) dat deze avond zal klinken naast werken van o.a. van Mendelssohn, Bach, Duruflé en Brahms.

 

PROGRAMMA

F. Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)

Warum toben die Heiden op. 78,1

Richte mich, Gott op. 78,2

 

Samuel de Lange Jr. (1840-1911) 

Maestoso, uit Sonate 1, opus 5 (over “Aus tiefer noth schrei ich zu dir”)*

 

J. Rheinberger (1839-1901)

Abendlied op. 69,3

 

H. Wolf (1860-1903)

Resignation

 

M. Duruflé (1902-1986)

Choral varié sur le Veni Creator, opus 4*

(Kom Schepper, Geest) koraal met 4 variaties

 

J.Chr.F. Bach (1732-1795)

Ich lieg und schlafe ganz mit Frieden

 

Pauze

 

J.S. Bach (1685-1750)

Komm, Jesu, komm BWV 229

 

Präludium und Fuge C-Dur, BWV 547*

 

J.P. Sweelinck (1562-1621)

Ainsi qu’on oit le cerf bruire (Ps. 42)

Or soit loué l’Eternel (Ps. 150)

 

J.Brahms (1833–1897)

Präludium und Fuga g-moll*

 

Warum ist das Licht gegeben op. 74,1

* orgelsolo

MUSICI

Het Harvestehuder Kammerchor is in 1980 opgericht door Claus Bantzer, de toenmalige organist van de evangelisch-lutherse St. Johannis-kirche te Hamburg-Harvestehude. Bantzer heeft tot en met 2017 de muzikale leiding over het koor gehad. Vanaf begin 2018 is Edzard Burchards de dirigent van het Harvestehuder kammerchor. Gedurende haar bestaan heeft het koor verscheidene prijzen gewonnen en heeft het, mede daardoor, internationale bekendheid verworven.

Het koor wordt alom geprezen vanwege haar viruositeit, homogene klank en de schone stemmen van haar geschoolde zangers. Het muziek repertoire van het Harvestehuder Kammerchor reikt van het koraalmuziek uit het Renaissance tijdperk tot nieuwe composities uit de 21ste eeuw.

Het Harvestehuder kammerchor staat tevens bekend om haar ‘experimentele’ concerten, waar ze muziek combineert met andere kunstvormen. In deze thematische concerten heeft het koor opgetreden met gevierde artiesten waaronder Christian Brückner, Christian Quadflieg, Rafik Schami, Hans Cremer, Lena Stolze, Victoria Trauttmansdorff, Christoph Bantzer, de bekende lichtkunstenaar Michael Batz en de John Neumeier balletschool.

Naast haar voortreffelijke a capella programma’s, en haar ‘experimentele’ concerteert het koor veelvuldig met beroemde ensembles/orkesten waaronder Resonanz, Schirokko, NDR Brass, Ensemble arabesques, het Hamburgs Philharmonisch Staatsorkest, Das Kleine Konzert, en heeft het samengewerkt met prestigieuze dirigenten waaronder Kent Nagano en Hermann Max.

In de afgelopen jaren heeft het Harvestehuder Kammerchor opgetreden op beroemde muziekfestivals in steden over de hele wereld (Duitsland, Italië, Frankrijk, Portugal, Rusland, Canada en Brazilië).

De artistieke reikwijdte en exceptionele kwaliteit van het Harvestehuder Kammerchor is tevens te bewonderen op meerdere cd’s die verschenen zijn onder de muziek labels Arte Nova en Oehms Classics.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Petra Veenswijk studeerde orgel- en klavecimbel aan het Rotterdams conservatorium. Zij behaalde het diploma uitvoerend musicus orgel in 1989 bij André Verwoerd, en Bernard Winsemius, en docerend musicus klavecimbel in 1990 bij David Collyer. In 1985 won zij het Nationaal Orgelconcours te Leiden in de categorie “muziek van de twintigste eeuw”. In 1990 behaalde zij de derde prijs en de publieksprijs op het Internationaal Rijnstreek Orgelconcours te Nijmegen. Met een beurs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap volgde zij na haar diplomering een jaar lang interpretatielessen bij Daniël Roth te Parijs. Petra vervolgde haar studie in Parijs aan het “Conservatoire National de Région” te Parijs bij Marie- Louise Jaquet- Langlais en Jean Langlais. Deze studie bekroonde zij met de “Prix d’Excellence” (1991). Zij behoort tot de laatste leerlingen van Jean Langlais. In de jaren 1989- 1991 volgde zij diverse interpretatie- cursussen aan de Schola Cantorum.

Als Internationaal concertorganist geeft zij jaarlijks een groot aantal concerten in binnen- en buitenland. Haar repertoire omvat het gehele orgeloeuvre van oude tot en met de hedendaagse orgelliteratuur, met een speciale voorkeur voor het Frans symfonisch repertoire. Petra is een regelmatig gevraagd jurylid van orgelconcoursen. In 2010 zat zij in de adviescommissie van de Stichting Jan Pieterszoon Sweelinckprijs die een oeuvreprijs toekent, in 2014 zat zij in de jury van de Sweelinck- Mullerprijs en in 2016 in de jury van het Internationaal Ambitus jeugd orgelconcours. Zij geeft lezingen en workshops vooral over Frans romantische orgelmuziek en de muziek van Jean Langlais. Regelmatig verzorgde zij orgelbespelingen voor de radio. In 2021 werd door NPO 4- radio een podcast met haar opgenomen voor de rubriek, “Alle registers open” en in 2022 was zij te horen op NPO 4, “de Pijplijn”. Haar spel werd vele malen vastgelegd op CD met het accent op het Frans symfonisch orgelrepertoire.

Sinds 1987 is zij als organist verbonden aan de Maria van Jessekerk te Delft en vanaf 1994 combineert zij de functie van organist/ dirigent. Ook is zij verantwoordelijk voor de internationale orgelserie op het historische Maarschalkerweerd- orgel (1893) van de Maria van Jessekerk te Delft. In 1996 werd zij onderscheiden met de zilveren medaille van de Societé Academique “Arts- Sciènces Lettres” te Parijs. In april 2018 werd aan haar de onderscheiding “Ridder in de Orde van Oranje-Nassau” uitgereikt.

 

AANVULLENDE INFORMATIE

Het concert begint om 20:00 uur. Om 19:30 uur is de kerk open. Opgave niet verplicht. Betalen kan zowel per pin als contant. Opgave voor dit concert is niet verplicht. Entree à 20,- p.p., consumptie tijdens de pauze inbegrepen (t/m 16 jaar gratis).

Gegevens

Datum:
1 juli 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€20

Locatie

Nieuwe Kerk Delft
Markt 80
Delft, Zuid-Holland 2611 GW Nederland

Organisator

Stichting Kerkconcerten Delft
Winkelmandje