Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Concert met twee orgels Oude Kerk – Euwe en Sybolt de Jong

26 mei 2023 | 20:00 - 21:00

€15,00

PROGRAMMA

HOOFDORGEL – vierhandig (en soms viervoetig)

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Preludium in C BWV 34/5

Christian Gottlob Höpner (1799 – 1859)
Uit Vier variierte Choräle für Orgel zu vier Händen Op. 19
1) Nun ruhen alle Wälder
2) Freu dich sehr, o meine Seele

Ad Wammes (1953)
Wave Part 1: Gentle breeze

 

TWEE ORGELS

Paul Peuerl (16e eeuw)
Intrada – tantz – intrada (da capo)

Geatano Piazza (1725 – 1775)
Allegro uit Sonate voor twee orgels in F groot

 

HOOFDORGEL – vierhandig/-voetig

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847)
– Aria Ja, es sollen wohl Berge weichen uit Oratorium Elias MWV A 25
– Koraalfuga Wie schön leuchtet der Morgenstern MWV R 12
– Allegretto uit Symfonie no. 2 MWV A 18
– Fuga in As groot MWV U 57

Johann Sebastian Bach
– Koraalprelude Freu dich sehr, o meine Seele BWV 13/3
– Gigue in d klein BWV 35/5
– Koraalprelude Was Gott tut, dass ist Wohlgetan BWV 100/6

 

*Toelichting op het programma
Over de geprogrammeerde werken van Bach
Uit het enorme cantate-oeuvre van Bach selecteerde Sybolt de Jong meer dan 100 stukken die hij vervolgens omtoverde tot ‘echte’ orgelwerken. Koorwerken klinken als een preludium of een fuga, aria’s veranderen in een dans of een triosonate, koraalaria’s in koraaltrio’s. Bach combineert veel melodieën. Meer dan één organist kan bolwerken. Daarom laat Sybolt vier handen en voeten in actie komen.

Over de werken van Mendelssohn
Ook het orkest- en koorrepertoire van Felix Mendelssohn leent zich uitstekend voor vertaling naar een orgel. Ook in dit geval komt één organist handen en voeten te kort. In 2010 maakten Sybolt en Euwe een opname van enkele door Sybolt vervaardigde ‘Mendelssohn-arrangementen’ in de Oude Kerk van Delft. Uiteraard is de cd vanavond verkrijgbaar!
In september 2023 wordt in de Jacobijnerkerk van Leeuwarden het tweede deel opgenomen. Vanavond hoort u een aantal werken die op deze cd zullen verschijnen.

Voor twee orgels
De intrada van de 16e eeuwse Duitse componist Paul Peuerl is origineel geschreven voor 1 klavecimbel. Sybolt de Jong bewerkte het stuk voor twee orgels. De Italiaanse componist Geatano Piazza was kerkmusicus in de Basilica S. Maria Della Passione in Milaan. De basiliek beschikt (zoals zoveel Italiaanse kathedralen) over twee orgels. Het zal geen verwondering wekken dat Piazza veel werken (vaak in dialoogvorm) voor deze bezetting heeft gecomponeerd.

Origineel gecomponeerd voor orgel vierhandig
Voor orgelduet is, in tegenstelling tot piano, weinig interessante muziek geschreven. Maar er zijn enkele parels! Vanavond hoort u twee fraaie koraalbewerkingen uit de 19 de eeuw, gecomponeerd door Christian Gottlob Höpner. Het werk Gentle Breeze (liefelijk briesje) van Ad Wammes, een hedendaagse Nederlandse componist, is van een betoverende en meeslepende schoonheid!

 

MUSICI

‘één muzikaal brein met vier handen’
(Rudolf Nammensma, Leeuwarder Courant)

De broers Euwe en Sybolt de Jong zitten al ruim 30 jaar dij aan dij achter kerkorgels in binnen- en buitenland. Ze studeerden in de jaren 70/80 van de vorige eeuw aan het Conservatorium in Groningen. Euwe (1956) rondde zijn studie af met het diploma uitvoerend musicus orgel (1982) en einddiploma theorie der muziek (1985). Sybolt (1961) behaalde het diploma docerend musicus orgel (1982) en uitvoerend musicus klavecimbel (1985). Met name met hun vierhandige Bach-vertolkingen gooien ze hoge ogen. Tussen 2006 – 2022 verscheen een serie van inmiddels negen (inter)nationaal uitstekend ontvangen cd’s met arrangementen voor orgel vierhandig van cantatedelen van J.S. Bach. Het muziektijdschrijft Luister waardeerde de zevende cd (Grote Kerk, Zwolle) in november 2015 met een 10. De achtste cd (Grote Kerk, Leeuwarden) werd door de Concertzender verkozen tot Bach-cd van het jaar 2018. Inmiddels zijn de cd’s ook via de bekende streamingdiensten te beluisteren.

Onder de naam DeJongDeJongPlus trekken Sybolt en Euwe steeds meer registers open. Door samenwerkingsverbanden aan te gaan met zangers, instrumentalisten, dichters en (trapeze-) dansers presenteren de broers het orgel én het harmonium voor een breder publiek. DeJongDeJongPlus nam in verschillende samenstelling, maar altijd met harmoniums, inmiddels vijf, uitstekend ontvangen, cd’s op.

 

AANVULLENDE INFORMATIE

Het concert begint om 20:00 uur en om 19:30 zal de kassa openen. Entreeprijs: 10,- p.p. (t/m 16 jaar gratis). Wij raden u aan op tijd te komen zodat u een optimale zitplaats kunt uitzoeken; zitplaatsen zijn vrij. Opgave voor dit concert is niet verplicht i.v.m. een groot aantal zitplaatsen.

Gegevens

Datum:
26 mei 2023
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
€15,00
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Kerkconcerten Delft

Locatie

Oude Kerk Delft
Heilige Geestkerkhof 25
Delft, Zuid-Holland 2611 HP Nederland
+ Google Maps
Winkelmandje