Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Kamermuziekconcert Oude Kerk – Pieter Jan Belder & Rie Kimura

19 mei 2023 | 20:00 - 21:00

€15,00

Van harte welkom bij het kamermuziekconcert in de Oude Kerk met Pieter Jan Belder en Rie Kimura.

 

PROGRAMMA

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Sonate in G grote terts voor viool en klavecimbel BWV 1019

 • Allegro
 • Largo
 • Allegro
 • Adagio
 • Allegro

 

Johann Georg Pisendel (1687-1755)

Sonate in c kleine terts voor viool en basso continuo

 • Adagio
 • Presto
 • Affetuoso
 • Vivace

 

Johann Ludwig krebs (1713-1780)

Uit Clavierübung 1752/53 *orgel

 • Ach Gott, vom Himmel sieh darein
 • Jesus meine Zuversicht

Sonate per il Cembalo con Violino obligato

 • Moderato
 • Adagio ma non poco
 • Allegro

 

Johann Sebastian Bach

Sonate in E grote terts voor viool en klavecimbel BWV 1016

 • Adagio
 • Allegro
 • Adagio ma non tanto
 • Allegro

 

MUSICI

Klavecinist/fortepianist Pieter-Jan Belder en barokvioliste Rie Kimura werkten voor het eerst samen in 2014 met de opnames van de complete werken van Jacques Duphly, een van de grote Franse klavecinisten uit de 18e eeuw. Deze samenwerking resulteerde in een succesvolle serie concerten in Japan, waarna zij besloten de samenwerking een minder ad hoc karakter te geven. Zij concentreren zich op het uitgebreide repertoire van de vioolsonates met klavierbegeleiding. Hun spel wordt gekenmerkt door een vitaliteit en intensiteit die bereikt wordt door zich te richten op de retorische eigenschappen die in de werken van Mozart en Beethoven even belangrijk zijn als in de muziek uit de 17e en de vroege 18e eeuw. Hun opname van de complete werken voor viool en klavier van C.P.E. Bach verscheen in 2017 op het Engelse label Resonus. De Volkskrant schaarde deze opname onder de beste 50-producties van 2017. Ook in de Engelse krant de Observer verscheen een zeer positieve recensie van deze cd.

11

Barok violiste Rie Kimura is afkomstig uit Japan. Ze won de Premio Bonporti Baroque Violin Competition in Italië, waar ze ook de publieksprijs ontving. Haar solo vioolspel werd geprezen vanwege “strong personality imbued with expression and rhetoric.” Haar uitstekende vaardigheden als kamermuziekmusicus maken dat ze als violiste erg in trek is. Naast Fantasticus speelt Rie regelmatig met ensembles als Amsterdam Baroque Orchestra, Bach Collegium Japan, Apollo Ensemble en De Nederlandse Bachvereniging.

Haar eerste solo-opname van sonates van Tartini en Veracini verscheen in 2014 bij Resonus Classics en kreeg een zeldzame 5-sterren recensie in De Volkskrant. Rie studeerde barokviool bij Lucy van Dael aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze cum laude afstudeerde. Zo won meerdere prijzen, waaronder de eerste prijs van de Yamanashi Early Music Competition (Japan) en verschillende ensembleprijzen op de oude muziek competities van Brugge en Amsterdam. Sinds enige tijd vormt zij met klavecinist en fortepianist Pieter-Jan Belder een kamermuziekduo. Zij namen voor Resonus Classics de complete werken van C.P.E. Bach op die in binnen- en buitenland enthousiast ontvangen werd. De Volkskrant rekende deze productie tot een van de 50 beste cd opnames van 2017. In de komende tijd staan nieuwe opnames van onder meer Bach’s vioolsonates en sonates van Mozart op het programma, opnieuw met Pieter-Jan Belder.

4Pieter-Jan Belder studeerde blokfluit en klavecimbel aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. In 1990 behaalde hij voor beide instrumenten het diploma Uit­voerend Musi­cus. Sindsdien treedt hij veelvul­dig op in binnen- en buitenland. Vanaf 1989 was hij vaste medewerker van het Radio Kamer Orkest waar hij werkte o.l.v. onder andere Frans Brüggen, Ton Koopman en Philippe Herreweghe. Daar­naast is hij als continuospeler ac­tief in diverse ensem­bles, waa­ronder de Nederlandse Bachver­eni­ging, het Orkest van de 18e Eeuw en zijn eigen ensemble Musica Amphion. Verder begeleidde hij solisten als Johannette Zomer, Peter Kooij, Rémy Baudet, Nico van der Meel, Sigiswald Kuyken, Harry van der Kamp, Wilbert Hazelzet en Saskia Coolen.

Vanaf 1991 maakte Belder meer dan 130 Cd-opnames waarmee hij internationale erkenning  en bekendheid als klavecinist verwierf. Zo werkte hij mee aan een complete editie van alle Bach klavecimbelwerken (13 cd’s). Deze succesvolle opnames werden gevolgd door een opname met het complete klavecimbel oeuvre van Domenico Scarlatti (36 cd’s), klavierwerken van Soler (8 cd’s) en Rameau (3 cd’s). Met Musica Amphion realiseerde hij eveneens grote projecten, zoals de cd-opname van het complete oeuvre van Corelli, Telemanns Tafelmusik, Bachs Brandenburgse Concerten en klavecimbelconcerten. Tevens verscheen er een cd-opname met de complete kamermuziek van Henry Purcell. Momenteel werkt hij aan een uitgebreide selectie van het Fitzwilliam Virginalbook, klavierwerken van C.P.E. Bach, klavierwerken van Sweelinck (het Sweelinckmonument van het Gesualdo Consort), Marais opnames met gambist Rainer Zipperling. Tevens hij de initiator van een meerjarig project ‘Bach Contextueel’, een samenwerking van Musica Amphion en het Gesualdo Consort Amsterdam. Het doel van dit project is om middels concerten en cd-opnames de cantates en orgelwerken van J.S. Bach thematisch met elkaar in verband te brengen. Verder besteden zij hiermee aandacht aan de functie van het kerkorgel als continuo instrument naast het klavecimbel en worden de cantates in principe  enkel bezet uitgevoerd.

Sinds 2005 is hij als dirigent van Musica Amphion regelmatig te gast in het Concertgebouw te Amsterdam. Hij voerde daar in 2011 o.a. Purcells Dido & Aeneas uit met Sarah Connolly en Collegium Vocale Gent. In 2012 dirigeerde hij Musica Amphion en Collegium Vocale Gent in een Handel- en Vivaldiprogramma, eveneens in het Amsterdamse Concertgebouw. In 1997 was Belder prijswinnaar van de NDR-Musikpreis 1997 te Hamburg. In 2000 werd hij winnaar van het Internationale Bachwettbewerb Leipzig. Hij is docent oude muziek aan de Musikhochschule Lübeck

 

 

AANVULLENDE INFORMATIE

Het concert begint om 20:00 uur en om 19:30 zal de kassa openen. Entreeprijs: 15,- p.p. (t/m 16 jaar gratis). Wij raden u aan op tijd te komen zodat u een optimale zitplaats kunt uitzoeken; zitplaatsen zijn vrij. Opgave voor dit concert is niet verplicht i.v.m. een groot aantal zitplaatsen.

Gegevens

Datum:
19 mei 2023
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
€15,00
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Kerkconcerten Delft

Locatie

Oude Kerk Delft
Heilige Geestkerkhof 25
Delft, Zuid-Holland 2611 HP Nederland
+ Google Maps
Winkelmandje