Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Barokconcert – Ensemble Le Nuove Musiche

13 april | 20:00 - 21:00

€27,50

‘Monteverdi’s allermooiste madrigalen’

Van harte welkom bij dit prachtige concert in de koninklijke Nieuwe Kerk waarop Ensemble Le Nuove Musiche zal optreden. Dit concert wordt georganiseerd door dit befaamde ensemble zelf, de Oude en Nieuwe Kerk Delft en Stichting Kerkconcerten Delft. We hopen op uw komst! Wij raden u aan om alvast uw tickets online te bestellen via: https://www.klassiekemuziek.nl/p/18007/de-allermooiste-een-avond-met-monteverdi-s-allermooiste-madrigalen

BESCHRIJVING

Claudio Monteverdi (1567–1643) heeft boeken vol met madrigalen geschreven. De vroegste zijn nog gecomponeerd in de Renaissance stijl. Zoals dat hoorde en hij het onderwezen had gekregen van zijn leermeester Marc’Antonio Ingegneri. De Italiaanse teksten waren ruimschoots voorhanden. Al in de 14e eeuw had Petrarca het goede voorbeeld gegeven met zijn prachtige hoofse poëzie, veelal in sonnetvorm geschreven. In zijn gedichten vinden we de rode draad: de ware – maar vaak zo onbereikbare – liefde. Velen volgden zijn voorbeeld; Monteverdi had bundels vol om uit te kiezen. Dat deed hij met grote zorgvuldigheid. Als we de madrigaalboeken volgen, zien we dat hij in toenemende mate de tekst de boventoon laat voeren en de muziek inzet om de woorden steeds dieper en persoonlijker te kleuren. In dit programma hebben we uit alle madrigaalboeken een keuze gemaakt. Een helse klus om te moeten kiezen uit uren en uren van de prachtigste muziek.
En toch is het ons gelukt. Tijdens het concert zullen we ook verhalen vertellen, de teksten verklaren, de muziek met alle luisteraars proberen te doorgronden. En natuurlijk voeren wij de allermooiste op ons allermooist uit!

PROGRAMMA

Claudio Monteverdi (1567–1643)

 

Il secondo libro de madrigali 1590:

 • Non si levav’ancor l’alba novella, SV 40

 

Il terzo libro de madrigali 1603:

 • O come è gran martire, SV 61
 • Lumi, miei cari lumi, SV 73

 

Instrumentaal

 

Il quarto libro de madrigali 1592:

 • Cor mio, mentre vi miro, SV 76
 • Sfogava con le stelle, SV 78

 

Il quinto libro de madrigali 1605:

 • Ch’io t’ami, e t’ami più de la mia vita, SV 98
 • T’amo, mia vita, SV 104

 

Il sesto libro de madrigali 1614:

 • Oimè il bel viso, SV 112
 • A dio, Florida bella, SV 110

 

Instrumentaal

 

Il ottavo libro de madrigali 1638:

 • Perché te’n fuggi, o Fillide?, SV 164

 

Il settimo libro de madrigali 1619:

 • Ballo. Tirsi e clori, SV 145

 

 

MUSICI

Ensemble Le Nuove Musiche heeft zich gespecialiseerd en bewezen in de muziek uit de vroege Barok, met name in de muziek van Claudio Monteverdi. Zij doorstaat met gemak de vergelijking met de meeste gerenommeerde ensembles in de wereld in dit specifieke repertoire. Inmiddels heeft het ensemble zo’n beetje alle werken van Monteverdi op CD opgenomen: alle madrigalen, maar ook zijn geestelijke Selva Morale e Spirituale en tenslotte een recent uitgekomen cd met al het overig werk van Monteverdi: Frammenti. Een concert van Le Nuove Musiche bestaat niet alleen uit de mooiste muziek: kleine theatrale elementen, indringende teksten en een levendige uitleg door de artistiek leider Krijn Koetsveld nemen de toehoorder mee naar een fascinerende tijd. Inmiddels is Krijn Koetsveld in 2023 als derde persoon in Nederland ooit en als eerste Nederlandse musicus door de Italiaanse president benoemd tot CAVALIERE DELL’ORDINE DELLA STELLA D’ITALIA, Ridder in de Orde van de Ster van Italië. Deze hoge onderscheiding is hem toegekend voor zijn levenslange inzet voor de Italiaanse vroege barokmuziek.

Le Nuove Musiche bestaat uit:

Krijn Koetsveld, artistiek leider en klavecimbel

Jennifer van der Hart, sopraan

Wendy Roobol, sopraan

Tobias Segura Peralta, altus

Falco van Loon, tenor

Bas Ramselaar, bas

Cassandra Luckhardt, viola da gamba

Meer informatie over LNM en de zangers individueel is te vinden op https://www.lenuovemusiche.nl/ensemble/het-ensemble/

AANVULLENDE INFORMATIE

Het concert begint om 20:00 uur en om 19:30 zal de kassa openen. Entreeprijs: 27,50,- p.p. (entreekaart CJP/student 22,50). Wij raden u aan om alvast uw tickets online te bestellen viahttps://www.klassiekemuziek.nl/p/18007/de-allermooiste-een-avond-met-monteverdi-s-allermooiste-madrigalen. Overige informatie voor donateurs van Stichting Kerkconcerten Delft: omdat dit concert wordt georganiseerd i.s.m. Le Nuove Musiche kunt u voor dit concert geen concertvouchers verzilveren. 

Gegevens

Datum:
13 april
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
€27,50
Evenement Categorie:
Site:
https://www.lenuovemusiche.nl

Organisatoren

Stichting Kerkconcerten Delft
Le Nuove Musiche

Locatie

Nieuwe Kerk Delft
Markt 80
Delft, Zuid-Holland 2611 GW Nederland
+ Google Maps
Winkelmandje